„Estimările preliminare pentru pierderile suferite (după) explozia din port depăşesc 15 miliarde de dolari”, a declarat preşedintele libanez în cadrul unei convorbiri telefonice cu regele Spaniei Felipe al VI-lea, potrivit contului de Twitter al preşedinţiei libaneze.

Cine își asumă responsabilitatea?

Președintele a declarat că s-a știut despre cantitatea de azotat de amoniu depozitată în portul Beirut, dar nu s-a luat nicio măsură.

”Preşedintele Aoun a fost informat pe 20 iulie 2020, într-un raport al Securităţii Statului, despre prezenţa unei mari cantităţi de azotat de amoniu într-un depozit din portul Beirut, consilierul militar al excelenţei sale a informat secretarul general al Consiliului Suprem al Apărării”, a scris preşedinţia libaneză pe contul ei de Twitter.

Mai mult, ministrul lucărilor publice din guvernul demisionar, Michel Najjar, susţine că a primit cu doar o zi înainte de explozie, pe 3 august, o scrisoare din partea Consiliului Suprem al Apărării, datată cu 24 iulie, despre stocarea unei mari cantităţi de azotat de amoniu în port.

Oficialul i-ar fi cerut atunci consilierului său să-l contacteze preşedintele Consiliului de Administraţie al portului, Hassan Koraytem, aflat acum în arest, pentru a-i solicita documentele despre acea încărcătură.