Noi aşteptam ceva de genul „războiului mondial” între SUA, China şi Rusia, dar, din contră, au început să se stabilească alianţe mult mai extinse, arată Sabah.

Vă amintiţi vizita efectuată de prinţul din Dubai în Turcia. A venit cu o investiţie de 16 miliarde de dolari.  Cu câteva zile în urmă, noul premier al Israelului s-a aflat în vizită în Dubai. Şi în timp ce el era în Dubai, soldaţii israelieni au ucis, din nou, palestinieni.  

Vizita lui Erdoğan

Acum toată lumea aşteaptă cu interes vizita pe care preşedintele Erdoğan o va efectua în luna februarie în Dubai. Pentru că, şi cel care a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Kashoggi, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, se pare că se va afla în Dubai în aceeaşi perioadă. 

Adică saudiţii aşteaptă ca preşedintele Turciei să-l ierte pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. Iar o altă evoluţie este legată de pacea dintre azeri şi armeni, arhitectul fiind Putin. Liderii celor două ţări s-au întâlnit cu scopul de a găsi soluţii. Se aşteaptă intervenţia imediată a Turciei. 

Nu există concesii la terorism

În acest timp, Turcia a stabilit relaţii profunde cu Libia. Principiul „Mediterana de Est este o mare turcească” nu mai este o iluzie. Însă „Napoleonul de tinichea” al Franţei, Macron, se enervează foarte tare pentru aceste lucruri. Ca şi el, şi Grecia, care urăşte orice pas făcut de Turcia. 

Iar o altă evoluţie importantă, ştiţi că are loc între ţările vorbitoare de limba turcă. Nu demult, preşedintele Erdoğan s-a aflat în Turkmenistan. Acolo a semnat acorduri importante. Însă problema care dă bătăi de cap Turciei în acest moment este terorismul PKK/PYD (PYD-Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.). Dar aşa cum a declarat ministrul apărării naţionale, Turcia nu va face nici cea mai neînsemnată concesie în această problemă.

Cel mult se vor deteriora şi mai mult relaţiile cu Statele Unite. Pe scurt, sunt multe evenimente pe care le veţi urmări. Asta este lumea nou-nouţă.