incepand cu 21 iunie pe o sectiune speciala, care se va numi Piata BER. Societatile care fac parte din programul-pilot sunt Electromagnetica, Aversa Bucuresti, Comcereal Alexandria, UPET Targoviste, Severnav Drobeta-Turnu Severin. Tranzactionarea acestor actiuni se va face cu respectarea regulamentelor BVB, cu exceptia marimii unui bloc de tranzactionare care va ramane la o actiune.Insa, pana atunci alte doua valori mobiliare au fost listate la Bursa: actiunile Banca Comerciala Carpatica (simbol BCC), societate tranzactionate pana nu de mult pe Rasdaq, si obligatiunile corporative emise de Raiffeisen Bank (simbol RZB07A).Banca Carpatica are un capital social de 724,99 miliarde de lei divizat in actiuni cu valoarea nominala de 2.000 de lei. Cinci persoane fizice detin 70% din capitalul social, societatea „Euroconf” – 6,76% din titluri, iar restul de 23,31% se afla in posesia micilor actionari. Ramane de vazut ce lichiditate vor avea aceste actiuni, avand in vedere ca societatea are doar cu putin peste 400 de actionari.Obligatiunile corporative Raiffeisen Bank au fost emise cu scadenta la 4 iunie 2007 si au dobanda flotanta predeterminata care se plateste semestrial, sub forma de cupon, detinatorilor de obligatiuni inscrisi in registru la data de referinta. Numarul total de obligatiuni subscrise a fost de 276.000, valoarea totala a emisiunii fiind de 1.380 de miliarde de lei. Valoarea nominala a unei actiuni (principalul) este de cinci milioane de lei.Razboiul mediatic din jurul companiilor petroliere a influentat foarte mult cursul actiunilor acestor societati. Atacurile din presa impotriva grupului Rompetrol au determinat scaderea cotatiilor actiunilor societatilor care fac parte din grup si sunt listate. Saptamana trecuta, Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, a sustinut intr-o conferinta de presa ca atacurile din presa sunt urmarea unui santaj prin care s-a dorit fuziunea Rompetrol Rafinare cu Rafo Onesti. Oficialul Rompetrol i-a acuzat pe Ovidiu Tender, patronul grupului de firme Tender, si Marian Iancu, administratorul VGB, grup care asigura managementul Rafo Onesti, ca au incercat sa-l santajeze prin dezvaluirea unor informatii negative despre Rompetrol si privatizarea Petromidia, daca nu este de acord cu fuziunea celor doua rafinarii. Ovidiu Tender si Marian Iancu au negat acuzatiile si au anuntat ca il vor da in judecata pe presedintele grupului Rompetrol. Cu toate acestea, iesirea la contraatac a conducerii Rompetrol a avut un efect pozitiv asupra cursurilor actiunilor companiilor Rompetrol listate, inregistrand cresteri in sedintele bursiere urmatoare.

JURNAL DE INVESTITOR

Vin dividendele, bani noi

31 mai 2004. A venit confirmarea: SIF Transilvania (SIF3) a vandut 336 milioane actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) la 630. Piata a inregistrat o corectie mica, mai mult conjucturala si de natura tehnica. SIF-urile au fost primele vizate, inregistrand scaderi de aproximativ 5%. RRC sufera la capitolul imagine, acest lucru influentand in mod negativ pretul actiunilor.
1 iunie. SIF Oltenia (SIF 5) a facut un balans pana la un minim de 5.300 in primele 30 de minute ale sedintei, dupa care a revenit la 5.600, pe un volum bun: 1,9 milioane actiuni. O evolutie interesanta are Compa (CMP). Dupa ce vineri (28 mai) s-a tranzactionat un volum mare – 439.000 actiuni – la un pret in crestere, titlurile s-au pozitionat in trend ascendent, inchizand sedinta la 4.600 lei.
2 iunie. SIF-urile revin in trend ascendent. CMP creste atingand noi maxime istorice pe un volum foarte bun: 870.000 actiuni la jumatatea sedintei. SNP se apropie de pragul de rezistenta de la 2.600 lei/actiune. ATB a crescut la 3.000 lei, in finalul sedintei transferandu-se 340.000 actiuni. Alte doua titluri ce au inregistrat o lichiditate ridicata si au consemnat cresteri ale cursului sunt: Siretul Pascani (SRT) – 2,8 miliarde lei (+9%) si Turbomecanica (TBM) – 4,1 miliarde lei (+7%) – in ambele cazuri existand premisele unor acumulari.
3 iunie. Pe BRD s-a tranzactionat azi un volum mare: 944.000 actiuni, printr-o singura tranzactie transferandu-se un pachet de 600.000 actiuni la 24.600 lei/actiune. Tot pe acest titlu s-a realizat o tranzactie pe piata Deal: 250.000 actiuni la 24.600 lei/actiune. O alta tranzactie pe piata Deal s-a realizat pe SNP: 5 milioane actiuni la 2.600 lei/actiune. Se cumpara SNP! Apropiata preluare de catre OMV genereaza asteptari pozitive cu privire la cursul actiunii, ca efect al infuziei de capital si al procesului de eficientizare ce vor urma. 4 iunie. RRC a revenit peste nivelul de 600, SIF-urile au atins noi maxime, iar la BRD lichiditatea este in crestere. Se platesc dividendele la SIF-uri, intra bani noi in piata. Spre ce se vor orienta? Pareri: spre SIF-uri si SNP.