Nio retehnologizează liniile de producție cu roboți

Unul dintre primii trei constructori chinezi de automobile electrice, Nio, intenţionează să înlocuiască 30% dintre muncitori cu roboţi industriali. Procesul ar avea loc între 2025 şi 2027. În plus, constructorul ar putea înlocui până la 50% din poziţiile manageriale cu tehnologii de tip Inteligenţă Artificială (AI), transmite EFE.

„Vrem să recurgem la tehnologii de tip AI pentru a ne reduce dependenţa de muncitori calificaţi şi tehnicieni şi în consecinţă să ne reducem cheltuielile cu mâna de lucru”, a explicat vicepreşedintele Nio, Ji Huaqiang, pentru publicaţia South China Morning Post.

Conform datelor, producătorul avea o forţă de muncă de aproximativ 7.000 de angajaţi la finele lui 2022. Producătorul chinez nu a făcut niciodată profit de la înfiinţarea sa, în 2014. Mai nou, Nio împreună cu Xpeng şi Li Auto, primii trei constructori chinezi de automobile electrice premium, se confruntă cu noi rivali. Între ei producătorul de smartphone Xiaomi şi motorul de căutare online Baidu, ale căror vehicule inteligente atrag clientela producătorilor consacraţi.

Nio are în vedere un viitor fără forţă de muncă şi complet automatizat în fabricile sale, dar a recunoscut că este dificil să ofere un orizont de timp pentru acest scenariu.

Săptămână de muncă de 3 zile, datorită inteligenţei artificiale

Este profeția lui Bill Gates. Cofondatorul Microsoft a vorbit în podcastul „What Now” al lui Trevor Noah despre modul în care inteligenţa artificială poate ajuta omenirea. Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii vor „lucra mai puţin”, consideră Bill Gates.

Oamenii vor fi eliberaţi de sarcinile lor de zi cu zi. Inteligenţa artificială va fi utilă într-o gamă largă de domenii, precum „a face mâncare și alte lucruri”, spune Gates.

„Dacă ajungem la o societate în care trebuie să lucrezi doar trei zile pe săptămână, probabil că este bine”, a adăugat miliardarul american.

Nu este pentru prima oară când Bill Gates vorbeşte despre inteligenţa artificială. Cu ceva timp în urmă, el atrăgea atenţia că există şi pericole. Utilizarea greşită a AI-ului poate avea un potenţial negativ foarte mare, consideră el.

Gates subliniază că, la fel ca şi la apariţia calculatoarelor, angajatorii şi muncitorii vor trebui să se adapteze la noua lume în care se pot folosi de AI.