Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv. Magistrații au luat decizia finală

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins contestația lui Niculae Bădălău la decizia Curții de Apel București, așa că acesta va rămâne în continuare în arest preventiv.

Elena Matache, cealaltă persoană cercetată în dosar, a fost arestată preventiv de către magistrații Curții Supreme, după ce ea a fost plasată în arest la domiciliu.

Amintim că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) este una definitivă. Fostul senator PSD a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile, la data de 28 noiembrie, de Curtea de Apel București. La acel moment, decizia nu era una definitivă.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.

Niculae Bădălau și-a pierdut funcția de la Curtea de Conturi

În cursul zilei de luni, 5 decembrie, Niculae Bădălău a fost revocat din funcția de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, după ce plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi-a dat votul în acest sens. Hotărârea a fost adoptată cu 308 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și o abținere.

„Reputația dlui Bădălău Niculae – vicepreședinte al Autorității de Audit este iremediabil afectată și nu mai îndeplinește condițiile prevăzute dla art. 50, alin 1 din Legea 94/1992”, se arată în raportul respectiv, ce a trecut de comisii.