Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a adus din nou în atenție Revoluția Română din 1989, subliniind dificultatea de a identifica vinovații și de a stabili cu certitudine cine a tras în manifestanți, datorită existenței unui dosar nesoluționat.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D, Ciucă a menționat că dosarul nesoluționat creează o incertitudine și face dificilă identificarea persoanelor implicate în tragerea asupra protestatarilor în timpul evenimentelor din 1989. El a subliniat că situația este complexă și că, în absența clarității oficiale, este dificil să se determine cine a tras în manifestanți în acel moment istoric crucial.

”Atât timp cât există acel dosar nesoluţionat încă, este foarte dificil să spun eu cine a tras în noi”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă se afla în Craiova la Revoluție

Ciucă a împărtășit și propriile sale experiențe din acel timp. La momentul respectiv al Revoluției, el era ofițer la Craiova și își îndeplinea misiunile primite pentru protejarea unor obiective importante, cum ar fi Muzeul de Artă și un sediu bancar.

A subliniat că în acele momente nu s-a deschis focul în zona în care se afla și că a reușit să evite confruntările directe.

”Am executat misiunile pe car le-am primit atunci pentru protejarea Muzeului de Artă şi a unui sediu de bancă, nu s-a tras niciun cartuş şi am revenit în cazarmă, când s-a produs acea vâltoare a ordinelor şi s-a deschis focul, după atâţia ani de zile îmi puteam da seama nuanţa sunetului pe care îl producea armanentul din dotare”, a continuat fostul prim-ministrul al României.

Nicolae Ciuca
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Responsabilii pentru violențele de la Revoluție, neidentificați

Cu toate acestea, Ciucă a remarcat și incertitudinea și confuzia care au dominat evenimentele, făcând dificilă identificarea clară a responsabililor pentru violență.

Nicole Ciucă a mai spus ”Cert este că la momentul respectiv, şi nici acum nu a reuşit să se identifice şi să se stabilească foarte clar, este foarte dificil după atâţia ani să se spună cine a tras în noi”.

Despre dosarul Revoluției s-a tot vorbit. Printre cei care au abordat acest subiect se numără și Cătălin Predoiu. Acesta a precizat că Justiția a eșuat în cazul acestui dosar, dar și al cel al Mineriadei.

În urmă cu mai multe luni, acesta spunea că Justiția nu a oferit niciun răspuns populației. Iar acest lucru s-a întâmplat pe o perioadă de 30 de ani. Mai mult, acesta spunea la momentul respectiv că și dosarul de la 10 august pare să aibă aceeași soartă.

Cătălin Predoiu spunea „Aici este vorba de întreaga Justiţie, 30 de ani este prea mult, Justiţia a eşuat. Justiţia nu a oferit societăţii un răspuns, un adevăr. Eu nu uit acest lucru. 30 de ani a fost un ping – pong cu aceste dosare. Pare că a existat o teamă de a judeca aceste dosare”.

De altfel, el a mai spus:

„Undeva mecanismele sunt atât de complicate şi dosarul este atât de complex încât din jocul reglementărilor ajungem să nu se judece pe fond. Poate trebuie gândită o legislaţie specială cu privire la acest tip de cauze şi trebuie stabilită o competenţă ca să nu mai vedem aceste declinări”.

Ion Iliescu nu a dat declarații în dosarul Revoluției

Un procuror militar care a instrumentat dosarul Revoluției a spus că Ion Iliescu nu a dat nicio declarație.

„Fostul președinte al României a refuzat în mod constant să dea declarații. Are de altfel acest drept, dreptul la tăcere, bine cunoscut. A uzat de acest drept și nu am putut decât să respect decizia dumnealui, aceea de a nu da niciun fel de declarație oficială”, spunea Cătălin Ranco Pițu.