Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare. Nu știm cât de bună este partea a doua a acestei vești…

68 de bani pe kilowatt

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la  0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat Ciucă. Pentru consumatorii non-casnici și IMM-uri, prețul va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.

”La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a mai precizat premierul.

De asemenea, acesta a precizat că, pentru cele două luni, impactul asupra bugetului va fi de aproximativ 3 miliarde de lei”.

Premierul a mai specificat că, marţi dimineaţă, va exista şi o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării şi, în funcţie de această întâlnire, vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului ce va fi promovată săpămâna viitoare.

Diferențe uriașe

În ianuarie anul trecut, se pute citi în presă faptul căcCei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată, dacă rămân cu vechile contracte plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit Agerpres, se anunța că cel mai mult vor creşte preţurile de serviciu universal pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.