Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, 15 februarie, în şedinţa de Guvern, să se verifice dacă firmele implicate în construcţiile care s-au prăbuşit la cutremurul din Turcia au construit în România, subliniind că este nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor și calitatea materialelor să fie revizuite.

E nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor să fie revizuite

„Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia şi a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcţii în zona unde s-a produs cutremurul şi deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România şi în funcţie de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituţii în parte.”, a spus premierul.

„Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor din construcţii să fie revizuite, să fie reverificate şi să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuşi să avem conştiinţa că am luate toate măsurile astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Avem 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1

„Ceea ce este important de subliniat, sensibil în momentul de faţă este domeniul infrastructurii şcolilor din Ministerul Educaţiei.”, a declarat premierul, precizând că sunt deja în derulare proiecte la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ.

„Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice.”, a adăugat șeful Executivului.

„Am cerut de asemenea ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care aceste proceduri, să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până obţine un aviz. Nu ne mai permitem o astfel de procedură. Am discutat cu ministrul Cseke, pe angajamentul dumnealui într-o perioadă cât mai scurtă vom avea această procedură rezolvată, în sensul diminuării timpului de obţinere a avizelor.”, a precizat liderul de la Palatul Victoria.

Acesta a mai arătat că este nevoie ca evalujarea a tot ceea ce poate să însemne clădiri instituţionale şi clădiri private, cu locuinţe colective, să fie reevaluate şi în felul acesta să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, transparentă pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie, pe fiecare dintre ele, precum şi lucrările de refacere şi consolidare a structurilor trebuie prioritizate.