Următoarea criză a datoriilor, după problemele emiratului arab Dubai, ar putea fi înregistrată în statele din Europa de Est, confruntate cu un nivel ridicat de îndatorare, potrivit revistei americane Newsweek.

Anunţul Dubaiului, la sfârşitul lunii noiembrie, privind un moratoriu la plata datoriilor principalului grup de stat a determinat retragerea investitorilor de pe pieţele din Orientul Mijlociu, ca Abu Dhabi sau Kuweit.

Devine, însă, din ce în ce mai clar că următoarele victime ale crizei nu vor fi ţările din Orientul Mijlociu, care dispun de lichidităţi considerabile, şi mai degrabă statele aflate „la periferia Europei”, consideră analistul Newsweek Jerry Guo.

„Criză lentă”

O criză lentă se pregăteşte în Europa de Est, unde Bulgaria, Ungaria şi Ţările Baltice se confruntă cu un grad ridicat de îndatorare în raport cu Produsul Intern Brut. Chiar dacă intrarea în incapacitate de plată este puţin probabilă, singurele state care s-au confruntat cu o astfel de situaţie în ultimul deceniu fiind Argentina şi Ecuador, temerile privind capacitatea guvernelor şi a corporaţiilor de stat de a-şi onora datoriile sunt în creştere, potrivit unui articol postat de Guo pe blogul revistei.

Următoarea criză va avea loc în Europa Centrală şi de Est, ca urmare a nivelului ridicat de îndatorare pe termen scurt, a veniturilor insuficiente şi a lipsei de lichidităţi, potrivit Pimco, una dintre cele mai importante companii de pe piaţa mondială a tranzacţiilor cu obligaţiuni.

„Venim după o perioadă în care au fost pompate în piaţă lichidităţi aşa de mari încât au ignorat foarte multe riscuri fundamentale. Există, încă, efecte ale crizei de anul trecut”, a declarat directorul Pimco, Mohamed El-Erian.

În pofida creşterii pieţelor emergente în 2009, evoluţia din emiratul arab Dubai ar putea marca ultimul act al crizei financiare mondiale: părăsirea de către investitori a economiilor cu probleme.

Cotaţia CDS, un indiciu

Un indiciu al problemelor care vor urma pentru Europa Centrală şi de Est este creşterea costurilor de asigurare a datoriilor ţărilor faţă de riscurile de restructurare sau default. Costurile asigurării în regiune au crescut de câteva ori faţă de sfârşitul anului trecut.

Contractele credit default swap (CDS) pentru datoria Letoniei sunt evaluate la 5,3 puncte, aproape de nivelul CDS-urilor pentru datoria Dubaiului, se arată în articolul citat.

Totodată, state ca Irlanda, Grecia sau Portugalia sunt considerate din ce în ce mai mult ca find într-o situaţie similară cu cea a ţărilor din Europa de Est.

În urmă cu câteva luni, aceste state prezentau un grad ridicat de atractivitate pentru investitori, în aşteptarea unei recuperări economice la nivel mondial, însă dificultăţile emiratului Dubai privind achitarea datoriilor au evidenţiat fundamentele economice slabe ale acestor economii.

La fel cum precedentele valuri ale crizei mondiale s-au concentrat pe sectoarele imobiliar, bănci şi consumatori, ultima victimă ar putea fi ratingurile suverane, notează analistul Newsweek.

Grupul Dubai World, controlat de stat, a cerut pe 25 noiembrie un moratoriu de şase luni pentru datoriile unor companii ale grupului. Dubai World are datorii de 59 de miliarde de dolari.

SURSA:Mediafax