Alexandru Rafila, deputat PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, susține că numărul mare de infectări arată că sistemul de sănătate este sufocat. El a mai adăugat că România se află acum în aceeași situație ca Italia și Germania, unde numărul pacienților a fost unul semnificativ.

Acesta a făcut referire și la campania de vaccinare anti-covid, care în alte țări a înregistrat un procent de 75% de persoane vaccinate, pe când în România nu se întâmplă așa ceva.

„În ceea ce priveşte valul 4, el dovedeşte că nu am învăţat nimic din valurile precedente. Modul în care evoluează în România este foarte îngrijorător. Numărul de cazuri tot mai mare şi faptul că sistemul de sănătate s-a sufocat din nou reflectă acest lucru. Am putea să facem în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în Italia, Germania. Acolo au fost mulţi pacienţi în valurile precedente, dar acum nu se mai întâmplă asta. Şi ar trebui să vedem de ce se întâmplă acest lucru. Aceste diferenţe există din 2 motive.

Unul este legat de modul în care a fost gestionată campania de vaccinare, care a dus la vaccinarea a aproape 75% din populaţiile acestor ţări, iar îmbolnăvirile nu mai prezintă o problemă şi activităţile sociale şi economice se desfăşoară în condiţii de normalitate. La noi nu se întâmplă asta, avem o acoperire vaccinală mică şi marea majoritate a cazurilor care ajung în spital sau la ATI sunt cazurile persoanelor nevaccinate”, a spus Rafila, în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DCMedia Group.

Unde au greșit autoritățile

Totodată, profesorul susține că relaxarea totală care a ținut până la 10 septembrie a avut și ea un impact mare, iar reluarea bruscă a măsurilor nu s-a resimțit deloc, în contextul în care autoritățile au intervenit de abia când situația a degenerat.

„Cel de-al doilea element este că am avut o relaxare totală până pe 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice ce nu au ţinut cont de reglementări.

Lipsa măsurilor de sănătate publică timp de câteva luni şi încercarea de a le relua brusc după 10 septembrie nu au fost măsuri potrivite. Timing-ul (n.r. sincronizarea) nu a fost potrivit, noi am intervenit abia când lucrurile erau extrem de greu de controlat. Experienţele noastre şi ale altor state nu s-au tradus în politici de sănătate publică”, a declarat dr. Rafila.

La rândul său, Simin Florescu, managerul Spitalul Clinic Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș a vorbit și el despre ce se întâmplă în România. Acesta susține că nu este vorba despre lipsa de pregătire ci despre numărul prea mare de cazuri și numărul mic de persoane vaccinate.

Potrivit acestuia, nu există până în prezent un medicament sau un tratament care să dea rezultate atât de mari încât să se poată vorbi despre finalul pandemiei.

„Despre gradul de pregătire, eu cred că suntem pregătiți deja cam de doi ani pentru această situație, nu cred că e ceva care să ne surprindă, numai că devine din ce în ce mai greu, nu din cauza unei lipse de pregătire, ci a faptului că numărul de cazuri este mult prea mare față de ceea ce ar fi trebuit să fie dacă oamenii se vaccinau corespunzător.

Într-adevăr, începe să fie ca pe front. Din păcate, începem să vedem și noi lucrul acesta, din nou, și ne temem că va fi mai rău decât în valul trei, valul trei care a fost înfiorător de greu, ținând cont că nu exista altă soluție. Exista doar spitalizare, tratamente de încercare, care acum unele dintre ele sunt înregistrate, altele nu încă, dar niciunul nu are niște rezultate așa fabuloase, să poți să spui că sunt gata, că rezolvă tot”, a declarat Simin Florescu.