Mesajul adresat premierului Florin Cîţu şi ministrului Agriculturii, Adrian Oros, vine din partea Asociaţiei Forţa Fermierilor. Celor doi oficiali li se cere să facă toate demersurile pentru ca în următoarea ședință de Guvern să fie adoptată hotărârea pentru plata restanțelor la subvenția pe motorină aferentă anului 2020.

Legea Bugetului de Stat a fost promulgată, însă banii tot nu au ajuns la fermieri

În primele două luni din acest an, fermierilor li s-a spus că această întârziere a fost cauzată de neadoptarea Legii Bugetului de Stat. Iată însă că bugetul este promulgat de trei săptămâni, iar subvenția nu este încă în conturile fermierilor, nici măcar acum, la această oră, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

De aproape două săptămâni, pe site-ul Ministerului Agriculturii stă în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Actul normativ stabilește alocarea sumelor necesare pentru plata subvenției la motorină, restantă pentru consumul de anul trecut, din trimestrele III și IV.

Reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că, de la publicarea proiectului menționat, s-au desfășurat deja trei ședințe de Guvern, pe 17, 19 și 25 martie. În niciuna dintre acestea nu a fost adoptat acest act normativ care este vital pentru buna desfășurare a lucrărilor agricole de primăvară. Ministerul Agriculturii nu a oferit nicio explicație fermierilor cu privire la motivele acestei întârzieri.

Conform proiectului de HG, plafonul alocat pentru acest an de către Ministerul Agriculturii pentru plata accizei la motorină este de 340.550.000 lei, sumă care se acordă de la bugetul de stat. În conturi, valoarea efectivă a sprijinului este de 1,5721 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 şi rata accizei reduse.

„Fără producție agricolă bună, nu vom avea creștere economică în acest an!”

Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor: „Situația este disperată. Fermierii primesc lovitură după lovitură. Despăgubiri neacordate, ajutoare naționale tranzitorii înjumătățite și, acum, întârzierea fără nicio justificare a plății ajutorului pentru acciza la motorină.

Mulți dintre membrii Asociației Forța Fermierilor ne transmit că, din cauza acestui blocaj financiar total, nu își pot duce la bun sfârșit lucrările agricole de primăvară. Atenție, vorbim chiar și de zone care nu au fost afectate de secetă anul trecut. Peste tot, fermierii se plâng că parcă cineva vrea cu orice chip să saboteze producția agricolă a acestui an și să și aducă pe producătorii agroalimentari în sapă de lemn.

Fără producție agricolă bună, nu vom avea creștere economică în acest an! Cred că este momentul ca decidenții politici să se trezească, în al doisprezecelea ceas, și să fie alături de fermieri!”

Despre Asociaţia Forţa Fermierilor

Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul „Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi.

Asociația se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică.

Sursa foto: Pixabay