Forța Fermierilor este nemulțumiță că proiectul Legii Bugetului de Stat, pus în dezbatere publică, nu prevede anumite sume importante. E vorba de banii necesari pentru plata despăgubirilor de secetă aferente culturilor de primăvară ale anului 2020.

O mare parte din fermierii României se vor afla, astfel, în imposibilitatea de a-și finanța lucrările agricole ale acestui an. Acest lucru va însemna un singur lucru: falimente în lanț și zeci de mii de familii ce vor rămâne pe drumuri.

“Este inadmisibil ca responsabilii din Ministerul Agriculturii să nu fi fost în stare să explice, cu argumente, la nivelul Guvernului, că despăgubirile de secetă înseamnă o investiție în creșterea economică a acestui an și nicidecum o “pomană” de la buget. Suntem consternați de lipsa de combativitate a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în a susține interesele fermierilor români și a obține alocări bugetare pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021″, se arată într-un comunicat de presă.

Forța Fermierilor condamnă reducerea brutală a unor sume

Forța Fermierilor constată cu indignare reducerea brutală de sume alocate programelor de sprijinire a producătorilor agricoli. O reducere cu 50% a acestui buget înseamnă că jumătate dintre fermieri nu vor supraviețui economic acestui an.

“Prin această construcție strâmbă de buget pentru Agricultură, securitatea alimentară a României este pusă în pericol. Satul românesc ajunge, la propriu, în pericol de dispariție. Fermierii nu fac decât o singură politică, cea a luptei pentru drepturile și interesele legitime ale sectorului agroalimentar. Și atunci când demnitatea noastră este călcată în picioare, când viitorul copiilor noștri ajunge să fie pus sub semnul întrebării, considerăm că este momentul să acționăm”, spun ei.

Forța Fermierilor va avea vineri ultimele discuții interne pentru începerea acțiunilor de autorizare a pichetării Ministerului Agriculturii. Acțiunea va fi pe termen nelimitat. Acestea se vor desfășura în cadrul Asociației Forța Fermierilor.

“Protestul nostru public se va desfășura cu respectarea strictă a tuturor normelor legale în vigoare. Fermierii au dreptul să își apere agoniseala prin manifestarea publică a dezacordului față de tratamentul Ministerului Agriculturii”, se arată în comunicat.

Toți fermierii din România sunt chemați să se alăture acțiunilor de protest.