Datele UE arată că aproximativ 8 la sută din lucrătorii europeni trăiesc cu salarii care nu le permit un nivel de trai peste pragul sărăciei.

‘Riscul angajării pe salarii mici este imens, în special în ţări cu o distribuţie inegală a veniturilor şi salarii minime extrem de mici, în rândul persoanelor cu contracte temporare şi al familiilor în care lucrează un singur părinte”, menţionează documentul CE.

În acest context, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale László Andor va propune introducerea de salarii minime care să contribuie ”la prevenirea unei curse distructive de scădere a costului forţei de muncă şi la asigurarea unei calităţi decente a muncii”.

Propunerea CE va provoca, foarte probabil, dezbateri aprinse în Franţa, unde la finalul săptămânii are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, preşedintele Nicolas Sarkozy pledând deja pentru încetarea ”dumpingului social” din interiorul pieţei interne a Uniunii Europene.

Majoritatea statelor UE au introdus deja un salariu minim, însă acesta variază semnificativ între ţări. Un grup de state, format din Germania, Italia, Austria şi ţările scandinave, nu au un salariu minim la nivel naţional. În timp ce în Italia şi Austria există un salariu minim convenit colectiv la nivel de sector, aproape o treime dintre angajaţii din Germania nu au dreptul la un salariu minim.

Comisia le poate cere statelor membre să îşi revizuiască politicile sociale şi de ocupare a forţei de muncă, dar decizia finală îi revine fiecărui guvern din UE. Totuşi, comunicarea CE de miercuri va încuraja ţări cu evoluţii pozitive în acest domeniu să sporească salariile, ceea ce ar ajuta la ‘durabilitatea cererii agregate”. ”Evident, nu vom cere asta Greciei”, a explicat un oficial european.

De asemenea, executivul comunitar va relua propunerea de mutare a accentului impozitării pe alte domenii, precum mediul, consumul şi proprietatea, ceea ce va ajuta la reducerea costului forţei de muncă şi stimularea angajărilor.

Tot pentru a încuraja ocuparea forţei de muncă vor fi promovate subvenţiile pentru angajare, care îi vor ajuta pe angajatori să se implice în noi recrutări, contribuind la crearea de noi locuri de muncă. În această privinţă, categoriile de potenţiali angajaţi ar trebui să fie tinerii şi persoanele aflate în şomaj o perioadă mai lungă.
SURSA: Agerpres