Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut noi precizări în legătură cu data la care vor fi redeschise restaurantele, în contextul pandemiei de coronavirus. Aflat într-o vizită de lucru în județul Constanța, ministrul Sănătății a declarat că este posibil ca restaurantele să fie redeschise până la venirea sezonului rece, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare nu noul coronavirus se va reduce.

„Sper ca până în sezonul rece să coborâm pe acea pantă descendentă şi să avem deschise restaurantele într-un context de respectare a unor reguli”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

El a subliniat că pentru ca autoritățile să ia o decizie în favoarea redeschiderii restaurantelor, este nevoie ca numărul pacienților care au contactat COVID-19 să se reducă semnificativ timp de două săptămâni consecutive.

„Suntem pe acea marjă de stabilizare, vom avea o perioadă de dinţi de fierăstrău. Vedeţi 1.189 de cazuri la aproape 23 de mii de teste, vor urma două zile cu probabil un număr mai mic de cazuri pozitive fiindcă vom avea şi un număr mai mic de teste lucrate, dar să vedem şi săptămâna viitoare. Suntem pe o perioadă de stabilizare, dar trebuie să ajutăm şi noi această perioadă dacă vrem într-adevăr să ajungem pe o pantă descendentă”, a exemplificat ministrul Sănătăţii.

În același context, Nelu Tătaru a abordat și problema redeschiderii bazinelor sanatoriilor balneare pentru pacienții care au nevoie de asemenea cure. El a afirmat că acestea ar putea fi deschise până la finalul toamnei, dar tot cu condiția să se înregistreze o scădere a transmiterii intra-comunitare a noului coronavirus.

„Totul ţine de evoluţia transmiterii comunitate. În contextul în care vom avea scăderea acestei transmiteri comunitare riscurile vor scădea, vom avea un număr de cazuri noi mai mici de la o zi la alta, cu o monitorizare permanentă atât din punct de vedere al testărilor, cât şi al evoluţiei fiecărui beneficiar din acele bazine, vom redeschide şi acele bazine. Să sperăm că spre sfârşitul toamnei”, a precizat Nelu Tătaru.

În așteptarea acestui moment, ministrul Tătaru a precizat că sanatoriile balneare sunt deschise, dar la o capacitate mult mai mică decât ar fi fost în mod normal.