Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susține că organizația nord-atlantică „este o alianță defensivă” pregătită să apere oricând, orice aliat de acțiunile venite din partea Rusiei și Belarusului.

„Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, citată de Agerpres.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că NATO este vigilent și urmărește constant situația din Belarus, care devine din ce în ce mai dependent de Rusia.

„Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO.

În același timp, Stoltenberg a vorbit și despre îngrijorarea NATO privind cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. „Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a spus el.

Țările membre NATO care au frontiere comune cu Belarus

De menționat este faptul că, dintre toate țările membre ale NATO, Lituania, Letonia şi Polonia au frontiere comune cu Belarus. Amintim faptul că în urmă cu două săptămâni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene – Atena şi Vilnius – să aterizeze de urgenţă la Minsk.

Odată cu aterizarea avionului, jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

Consiliul UE a reacționat în această situație confirmând vineri decizia de interzicere a accesului avioanelor din Belarus în spaţiul aerian comunitar şi escalale în aeroporturi europene.

În acest context, Stoltenberg a mai adăugat că situaţia din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa şi preşedintele american Joe Biden.

Totodată, secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ şi că va continua să fie revizuită.

De menționat este faptul că, NATO a adoptat o abordare cu două componente faţă de Rusia. Portrivit secretarului general, noua abordare constă din descurajare şi dialog. Stoltenberg, a mai adăugat că NATO va face eforturi uriașe să mențină această abordare.

„Ne ţinem de această abordare. NATO trebuie să menţină dialogul „cu vecina noastră Rusia” despre controlul armamentelor şi provocările politice, îndeosebi în perioade dificile”, a spus secretarul general al NATO.

„Dacă nu vorbim unii cu alţii, nu ne putem nici soluţiona disputele şi nici îmbunătăţi înţelegerea reciprocă”, a apreciat Stoltenberg.