În documentul intitulat Tendinţe globale 2030: Lumi alternative, aceştia prevăd că economia Rusiei va scădea lent în următoarele două decenii, iar principala provocare demografică vizează proporţia tot mai mare a populaţiei musulmane în Federaţia Rusă.

Încercările întreprinse de autorităţile de la Moscova pentru modernizarea economiei Rusiei nu s-au încununat cu succes, iar îmbătrânirea forţei de muncă va încetini creşterea ei economică, estimează autorii raportului, atrăgând atenţia că, dacă nu va reuşi să-şi diversifice economia şi să devină un stat mai liberal, Rusia va prezenta un pericol în creştere la adresa securităţii regionale şi globale.

Astfel, autorii raportului sugerează Moscovei că pentru salvarea situaţiei ar fi necesare îmbunătăţirea condiţiilor pentru investiţiile străine şi crearea de oportunităţi pentru exportul de bunuri industriale ruse.

În plus, analiştii serviciilor secrete americane atrag atenţia asupra situaţiei demografice dificile din Rusia, estimând că populaţia rusă va scădea de la 143 de milioane de persoane, cât era în 2010, la 130 de milioane în 2030. Deşi rata natalităţii în Rusia este în prezent aproximativ aceeaşi ca în multe alte ţări europene, speranţa de viaţă a ruşilor este cu 15 ani mai redusă. Aceste date coincid în mare cu estimările Agenţiei de stat din Rusia pentru statistică (Rosstat). Aceasta din urmă ia în calcul chiar şi un scenariu mult mai pesimist, apreciind că numărul populaţiei ruse s-ar putea reduce la 127.910.000 de persoane către orizontul anului 2030.

Experţii americani întrevăd cel mai mare pericol pentru Rusia în creşterea rapidă a dinamicii populaţiei musulmane, concomitent cu reducerea numărului de locuitori de etnie rusă. Potrivit acestora, în prezent în Rusia sunt aproximativ 20 de milioane de musulmani, adică aproximativ 14% din populaţie. ‘Compoziţia etnică în schimbare a populaţiei Rusiei, se pare, este deja o sursă a creşterii tensiunii sociale’, se menţionează în raportul amintit.

Raportul descrie trei scenarii privind evoluţia situaţiei din Rusia. Astfel, primul implică un parteneriat cu Occidentul, al doilea o relaţie contradictorie cu alte state, iar al treilea sugerează transformarea Federaţiei Ruse într-o ţară ce "generează probleme serioase", care urmăreşte să folosească superioritatea sa militară pentru a-şi intimida vecinii.

Printre alte tendinţe globale, National Intelligence Council subliniază că economia Chinei o va depăşi pe cea a SUA către 2030, iar ca influenţă globală Asia va surclasa America de Nord şi Europa împreună.

Datorită aşa-numitei revoluţii a gazelor de şist, SUA vor ajunge la o independenţă energetică, mai estimează analiştii americani, enumerând printre alte tendinţe sucombarea terorismului islamist în următoarele două decenii şi posibilitatea recurgerii la armele nucleare şi biologice în eventuale conflicte în Asia şi Orientul Mijlociu.
Sursa: Agerpres