Deşi valoarea investiţiilor străine din România a intrat pe un trend descendent anul trecut, numărul firmelor cu participare străină la capitalul social înmatriculate a fost cel mai mare din ultimii 18 ani.

94-11713-18mediudeafaceri11.jpgSteven Borncamp (foto), un om de afaceri american, a descoperit Europa de Est încă din anul 1994, când participa la diferite proiecte în calitate de consultant de afaceri în regiune. România a vizitat-o pentru prima dată ca turist în 1997. „Ţara mi s-a părut extraordinară – trecea de la izolare la globalizare, de la dictatură la democraţie, de la socialism la capitalism. Toate statele care au fost în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice au trecut prin aceste schimbări, dar niciunul într-un mod atât de dramatic ca România“, consideră Steven Borncamp. Această admiraţie pentru ţara noastră l-a determinat pe omul de afaceri să înfiinţeze la Bucureşti, în anul 2005, firma Sopolec, ce oferă servicii de consultanţă companiilor care vor să se extindă aici, precum şi finanţare pentru start-up-urile cu potenţial de dezvoltare mare.

Un lucru este cert: în ultimii trei ani, tot mai mulţi oameni de afaceri străini au decis să intre pe piaţa autohtonă, şi în fiecare an s-a atins un nou record în ceea ce priveşte numărul de firme străine înfiinţate. „Decizia de a investi în România am luat-o după o analiză extinsă a pieţei. Succesul pe care l-am înregistrat în Europa Centrală, în ţări precum Cehia, Ungaria, Slovacia sau Polonia, ne-a încurajat să căutăm următoarea potenţială locaţie pentru dezvoltarea operaţiunilor din această zonă“, spune Stephen Rice, directorul general al Provident Financial România, companie britanică ce oferă împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, direct la domiciliul solicitanţilor. „Datorită dimensiunilor pieţei, am ales România. Am lansat operaţiunile-pilot în 2006, cu investiţii importante, bazându-ne pe experienţa echipei internaţionale de manageri, iar rezultatele testului au confirmat această alegere. Pe lângă aceasta, şi rezultatele afacerii au dovedit faptul că a fost o alegere potrivită“, adaugă Stephen Rice.

Aderarea la UE şi impozitul unic seduc investitorii

Deşi anul trecut valoarea investiţiilor străine din România a fost de 7,1 miliarde de euro, în scădere faţă de nivelul de 9,1 miliarde înregistrat în 2006, când s-au încasat banii din vânzarea BCR, pentru anul acesta perspectivele sunt optimiste. În luna ianuarie 2008, investiţiile străine au fost de 695 de milioane de euro, cu 76,4% mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut.

94-11714-18_monicabarbuletiu_194a0.jpgOficialii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS) consideră că numărul-record de firme cu participare străină din ultimul an se datorează îmbunătăţirii permanente a condiţiilor din mediul de afaceri autohton. „Evoluţia ascendentă a numărului de societăţi comerciale cu participare străină la capital, nou-înregistrate în anul 2007, se datorează aderării la Uniunea Europeană, îmbunătăţirii permanente a mediului de afaceri, cotei unice de impozitare şi interesului crescut al partenerilor străini pentru România, ca destinaţie pentru investiţii directe şi extinderea afacerilor“, consideră Monica Bărbuleţiu, vicepreşedinte ARIS.

În 2007, cele mai multe firme cu capital străin din România au fost înfiinţate de italieni (2.958), unguri (1.450) şi nemţi (1.358). Creşterea numărului de companii cu participare străină a fost, anul trecut, de 23%, comparativ cu 2006, iar oamenii de afaceri consideră că în ţara noastră se va menţine acest ritm dacă reformele economice vor continua.

«Sectoarele spre care se vor îndrepta şi în acest an investiţii străine semnificative sunt: auto, materiale de construcţii, prelucrarea lemnului, farmaceutic.»
Monica Bărbuleţiu, vicepreşedinte ARIS

Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008