Aceşti asteroizi au dimensiuni suficient de mari pentru a rezista la trecerea prin atmosfera terestră şi pentru a provoca daune în eventualitatea impactului cu solul.

NASA a studiat cu ajutorul razelor infraroşii un număr de 107 asteroizi pentru a face o estimare asupra întregului ansamblu al acestor corpuri cereşti, ceea ce a condus la concluzia că ar exista circa 4.700 de asteroizi cu un diametru mai mare de 100 de metri care ne-ar putea ameninţa, cu o marjă de eroare de plus sau minus 1.500.

Agenţia spaţială americană subliniază că numărul acestor asteroizi coincide cu estimările anterioare, dar datele furnizate de sonda WISE au permis o evaluare mai exactă a numărului total al asteroizilor, a mărimii şi localizării lor.

Noua analiză mai sugerează că numărul asteroizilor potenţiali periculoşi pentru Pământ, care se află pe orbite cu înclinaţie redusă şi sunt mai aliniaţi cu planul orbitei terestre, este aproape dublu.

Sonda WISE a fost lansată în luna decembrie 2009 pentru a studia spaţiul cu ajutorul razelor infraroşii. Pe lângă studierea asteroizilor din sistemul nostru solar, misiunea sondei mai constă şi în observarea galaxillor aflate la miliarde de ani lumină de Terra, scrie Agerpres.