Bătăliile electorale din 2019 se anunță a fi crunte. România va trece prin două rânduri de alegeri, cele europarlaentare și cele prezidențiale, dar și printr-un referendum. Practic, sunt trei mutări care pot decide viitorul politic imediat.

Președintele Klaus Iohannis nu poate interveni în bătălia electorală pentru Bruxelles, dar șeful statului are un alt plan. A convocat referendumul pe justiție care îl poate scoate din joc pe șeful PSD Liviu Dragnea. Dacă îi iese mutarea, șeful statului îl doboară pe Dragnea.

Iohannis a dat startul campaniei pentru referendum în mediul online, publicând pe Facebook o fotografie cu mesajul ”#Referendum26mai. Decide pentru viitorul tău! Votează!”. În poza publicată pe pagina oficială de Facebook a președintelui, pe post de cover photo, apare Iohannis introducând buletinul de vot în urnă.

Votul care decide viitorul statului de drept în România va avea loc pe 26 mai, chiar în ziua alegerilor europarlamentare. Șeful statului a anunțat că se va implica direct în campanie, deși PSD încearcă să modifice legislația electorală și să îl împiedice pe Iohannis să participe efectiv la referendumul convocat chiar de către el.

Întrebarile la care românii pot răspunde cu „Da” sau „Nu” sunt următoarele:

Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?

Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională?

Dacă referendumul îi va da câștig de cauză lui Iohannis, Dragnea, cu două condamnări la activ ar fi trecut practic pe linie moartă.