Multi au obtinut rezidenta in tarile in care au plecat, altii stau doar temporar in speranta strangerii de capital cu care sa se intoarca in tara. Este evident faptul ca Romania pierde anual sume importante din cauza acestei migratii, numai plecarea informaticienilor fiind estimata la aproximativ 60 de milioane de dolari, luand in calcul doar costurile pregatirii. Insa la fel de evident este si faptul ca acestia trimit acasa sume importante.
Oricum ar fi, din aceasta afacere Romania iese castigata. In anul 2001, numai prin Banc Post, care are incheiata o intelegere cu Autoritatea Postala din Israel, au intrat in Romania 68,5 milioane de dolari, cu 25% mai mult decat in 2000. Asta in conditiile in care in Israel muncesc aproximativ 45.000 de muncitori romani, dintre care doar 25.000 legal. In plus, prin aceeasi banca, prin sistemul Western Union, au intrat in anul 2001 in Romania 137 de milioane de dolari. In afara Banc Post mai exista alti 11 agenti Western Union in Romania care se ocupa de aceste transferuri. Si mai trebuie adaugate si alte 70-80 de milioane de dolari transferati prin alti operatori. Potrivit estimarilor noastre, numai prin serviciile de transfer de bani, anul trecut in Romania au intrat peste 300 de milioane de dolari. In conditiile in care la 31 octombrie 2001 capitalul social strain subscris in Romania era de doar 237 milioane USD. Este insa doar o mica parte a sumelor transferate si asta pentru ca practica transferurilor de bani prin astfel de operatori nu este tocmai in topul preferintelor celor care trimit bani rudelor de acasa, din cauza comisionului perceput. Cel mai adesea banii sunt trimisi in plic prin intermediul autocarelor care leaga Romania de tarile respective. Numai ca, toate acestea se intamplau pana anul trecut, sau mai bine spus in perioada in care multi dintre doritorii de „experiente” occidentale erau triati de obligativitatea vizei. Acum, numarul celor care pleaca este mult mai mare, conform estimarilor numai cu autocarul pleaca zilnic peste 3.000 de romani.
Muncitorii merg bine la export

7 februarie 2002, 12:00
Ultima modificare în 7 februarie 2002, 14:00
Multi au obtinut rezidenta in tarile in care au plecat, altii stau doar temporar in speranta strangerii de capital cu care sa se intoarca in tara. Este evident faptul ca Romania pierde anual sume importante din cauza acestei migratii, numai plecarea informaticienilor fiind estimata la aproximativ 60 de milioane de dolari, luand in calcul doar costurile pregatirii. Insa la fel de evident este si faptul ca acestia trimit acasa sume importante. Oricum ar fi, din aceasta afacere Romania iese castiga
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook