In urma cu aproape o luna, guvernul a decis ca programatorii care lucreaza in industria tehnologiei informatiei sa fie scutiti de la plata impozitului pe salariu. Printr-o hotarare a Guvernului, aprobata de Parlament, s-a mai luat o masura importanta. Este vorba despre faptul ca societatile comerciale din Romania care lucreaza la Unitatea 2 de la Cernavoda sunt scutite de plata impozitului pe profit. Aceasta masura are si o alta semnificatie. Se poate observa ca executivul incearca sa promoveze, prin diferite masuri fiscale, anumite domenii ale economiei romanesti. Este greu de spus ca acest lucru se face pe baza unei strategii coerente, dar o logica se intrezareste.
Asadar, au fost facuti primii pasi in industria tehnologiei informatiei si in energetica nucleara. Doua domenii de viitor, care pot aduce beneficii importante economiei romanesti. Spre exemplu, o estimare publicata de revista Capital arata faptul ca masurile de sprijinire a industriei de calculatoare ar aduce Romaniei in anul 2004 un export in valoare de un miliard de dolari. Specialistii estimeaza ca anul trecut industria soft romaneasca a exportat in valoare de aproximativ 160 milioane de dolari. La fel, energetica nucleara este una dintre prioritatile industriei. De altfel, investitiile din bugetul Ministerului Industriei si Resurselor se indreapta cu prioritate catre continuarea lucrarilor la Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda. Mai precis, de la buget se vor aloca anul acesta 1.700 miliarde de lei, adica aproximativ 56 milioane de dolari.
Desigur, reactorul nu se va finaliza doar cu bani de la buget. De altfel, Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei, intentioneaza sa lanseze anul viitor o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale de capital. Costul proiectului a fost estimat la aproximativ 700 milioane de dolari. Scutirea de impozitul pe profit a firmelor romanesti care lucreaza la Unitatea 2 incurajeaza companiile din domeniu. Aceasta masura ar putea atrage insa protestele companiilor din alte domenii. Exportatorii beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit. Intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza si ele de facilitati pe profitul reinvestit. Ar fi ingrijorator pentru buget daca mari companii din alte domenii ar face presiuni pentru a avea parte de acelasi tratament fiscal. Desigur, marile companii stiu sa-si ia singure partea leului. Cum? Folosindu-se de blocajul financiar. Intarzierea platilor la buget sau reesalonarea datoriilor sunt doua metode cel putin la fel de profitabile ca si facilitatile fiscale.