de discutii cu Daniel Gavrila (managing director Lowe&Partners – n.r.) despre ce cred despre agentie si i-am spus foarte sincer ca Lintas a fost o mare agentie dintotdeauna, dar nu a stralucit creativ. Mie de vreo trei ani mi se pare un loc foarte bun in care poti sa mergi sa „misti” ceva, sa fii altfel decat ei, sa experimentezi, sa nu mai fie totul asa „corporate”. Mi s-a parut intotdeauna un loc cu potential, dar fara curaj creativ, un cub, nu o forma in continua evolutie. Pe scurt, o vedeam ca pe o agentie foarte bine structurata, dar cu creatie slaba.
Capital: Daca D’Arcy nu s-ar fi desfiintat, ai fi venit la Lowe?
Mihai Coliban: M-ar fi interesat oricum. Primele discutii cu Daniel Gavrila si Ioana Manea au inceput acum un an, la initiativa mea, si aproape cazusem de acord, dar in ultima clipa m-am razgandit si am decis sa raman la D’Arcy, inainte sa stiu ca se va destrama.
Capital: Ai avut si o incercare de a merge cu colegii de la D’Arcy in alta agentie.
Mihai Coliban: Da… Recunosc ca a fost un gest in disperare de cauza. Merlin Advertising mi-a fost vanduta ca o varianta de a „tine gasca”. Puteam sa merg si la Odyssey, insa nu m-am dus din motive personale.
Capital: Cum ai negociat?
Mihai Coliban: Le-am aratat portofoliul lui Daniel si Ioanei, dupa care am trecut direct la discutii. Ei vor o explozie de creativitate, de fapt. Asta ramane de vazut cum si in cat timp se poate face, dar ei, clar, au vazut in mine un om care poate sa impinga creativ agentia. Eu trebuie sa-i ajut in acest sens, fireste… In timpul interviului a mai reiesit ca eu am ceva care lor le trebuie, si anume o oarecare frustrare. Am lucrat mult, dar nu singur. Altcineva iesea in fata mereu. Am lucrat si pentru branduri din alte tari, deci cumva am tot vrut sa arat pietei mai mult din ceea ce stiu sa fac.
Capital: Vii de la o agentie rasfatata in premii, la una care a fost cam ocolita. ti s-a fixat un obiectiv in acest sens?
Mihai Coliban: Nu si este foarte bine. Arata ca sunt realisti si vor o crestere calitativa mai intai. Clientii trebuie sa fie multumiti si sa lucreze cu Lowe mai mult decat din cauza puterii corporatiei in sine si, daca asta ne aduce si premii, cu atat mai bine, dar nu vom lupta neaparat pentru premii. Leo Burnett a avut acest obiectiv si l-a atins, bravo lor! Eu sunt doar impotriva principiului „voi nu puteti baga ghosturi (lucrari facute special pentru festival n.r.), noi putem, pentru ca noi suntem in comitet, stim cum sa le facem: ale noastre-s bune ale voastre-s proaste”. Asta mi s-a intamplat la D’Arcy anul trecut. Toata agentia a lucrat pentru Ad’Or, am avut si noi ghosturile noastre, dar ne-am trezit ca sunt date afara una dupa alta. In schimb, ghosturile McCann si Leo erau bine mersi. Este OK sa ai acest obiectiv, dar hai sa luptam toti cu aceleasi mijloace, cinstite…
Capital: Cum te simti aici dupa o luna, doua?
Mihai Coliban: Trebuie schimbat mult in ritm si mentalitate. Mai ales in ritm. Lucrurile se fac cu profesionalism, dar foarte incet… Lowe este una dintre agentiile care lucreaza foarte mult cu reteaua. E mai bine decat la D’Arcy, in sensul ca ai acces la informatie, ai parte de traininguri, mai vin oameni importanti din retea.
Capital: Ce faci noaptea cand te trezesti framantat de un proiect ?
Mihai Coliban: Stau la birou pana il termin si rezolv toate grijile care ma framanta. Eu eram obisnuit cu un regim de lucru nonstop. Era normal sa vin in weekend la serviciu sau sa stau oricat daca nu eram multumit cu ce am facut. Ce inseamna creativitate? Iti aduci aminte, sintetizezi, folosesti orice fel de informatie care ti-a intrat vreodata in viata si a devenit parte din cultura ta. Iar pentru asta este imposibil sa-ti ajunga intervalul 9-18.
Capital: Care au fost clientii preferati?
Mihai Coliban: Connex, pentru ca ma solicita mereu, ma obliga sa imi ridic intotdeauna gradul de calitate, si Murfatlar/EurocafA