Publicația locală din Sibiu, Turnul Sfatului a dezvăluit motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a reușit să evite amenda în momentul în care nu a purtat masca de protecție.

Amintim faptul că în urmă cu o lună, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost prezenţi la Sibiu, la redeschiderea Catedralei Evanghelice. Atât șeful statului cât și soția sa au fost surprinși în centrul oraşului fără mască de protecţie, deşi din ziua respectivă, 10 octombrie, masca devenea obligatorie inclusiv în aer liber.

Un bărbat din Sibiu și-a dorit ca legea să fie respectată până la capăt, motiv pentru care, acesta a trimis Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îl vizează pe preşedinte, dar şi pe soţia sa, pentru această aparentă încălcare a legii.

Pe de altă parte, răspunsul venit la aproape două luni distanţă, a fost unul fără precedent. Mai exact, poliţiştii din Sibiu i-au explicat bărbatului că nu-i poate amenda nici pe președinte, dar nici pe prima doamnă,  în contextul în care nu a existat o bază legală pentru a face asta.

Ce spun autoritățile din Sibiu

„În urma verificărilor efectuate privind petiţia dumneavoastră, vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”, transmit poliţiştii în răspuns, potrivit Turnul Sfatului.

Mai exact, poliția din Sibiu precizează că în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu care impunea din 10 octombrie obligativitatea măştii, exista şi o derogare, pe care autorităţile o invocă în răspuns și o leagă de situația președintelui.

Este vorba despre faptul că, potrivit hotărârii, erau scutite de purtarea măştii persoanele „care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

De menționat este faptul că nu este prima oară când președintele Klaus Iohannis se află într-o astfel de situație. Acesta a primit mai multe sesizări pentru nerespectarea măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

Amintim faptul că șeful statului a fost iertat încă odată de amendă şi pentru lipsa măştii la Congresul PNL, organizat la Romexpo, în 25 septembrie. La acel moment, Poliţia Sectorului 1, Secţia 2 Poliţie avea o cu totul altă explicație. Sursa citată preciza atunci că deşi legea a fost încălcată, preşedintele nu a fost amendat deoarece la faţa locului nu se afla niciun poliţist care să constate că acesta nu purta masca de protecţie.