Ratingul atribuit BCR pentru depozite pe termen lung în monedă locală a fost revizuit în scădere de la "Baa2" la "Ba1", cu perspectivă negativă, iar calificativul pentru depozite pe termen lung în valută a fost redus de la "Baa3" la "Ba1", de asemenea cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, calificativul Raiffeisen Bank pentru depozite pe termen lung în monedă locală şi valută au fost coborâte de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectivă stabilă.
Retrogradarea reflectă, în opinia Moody’s, impactul deteriorării mediului operaţional în România, ceea ce a dus la acordarea unui calificativ mai scăzut pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR).
Acţiunile au fost determinate de acţiunile de rating efectuate miercuri de Moody’s pentru şapte bănci din Germania, inclusiv Commerzbank, şi trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, care controlează şi subsidiarele din Europa Centrală şi de Est a grupului italian UniCredit, transmite Mediafax.
Miercuri, Moody’s a revizuit în scădere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu două trepte, de la ‘A1’ la ‘A3’, cu perspectivă negativă, în timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la ‘A2’ la ‘A3’, de asemenea cu perspectivă negativă. Ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la ‘A1’ la ‘A2’ iar perspectiva asociată este stabilă.

Reducerea ratingului BCR reflectă atât deteriorarea condiţiilor operaţionale din România, cât şi performanţele financiare în declin ale instituţiei de credit, elemente puse în balans cu angajamentul pe termen lung al grupului Erste faţă de piaţa românească, notează Moody’s.
Ratingul Raiffeisen Bank este de asemenea afectat de condiţiile dificile din România, dar este sprijinit de profilul financiar solid al Raiffeisen Bank International, care poate susţine subsidiara românească în caz de necesitate, se spune în comunicat.
Moody’s anticipează îmbunătăţirea creşterii economice a României în următorii ani, însă dinamica se va menţine sub nivelurile anterioare crizei din 2008, încetinind convergenţa veniturilor populaţiei faţă de media UE. Sistemul bancar este afectat prin cerere scăzută pentru credite, venituri în declin şi deteriorarea calităţii activelor.
Agenţia remarcă, în cazul ambelor bănci, riscurile ridicate asociate portofoliului de credit, generate atât de dificultăţile economice interne, cât şi de rata ridicată de creditare în valută, care expune instituţiile la riscuri externe semnificative în contextul crizei din Europa.