Într-un raport cu privire la perspectivele economiei mondiale, Moody's şi-a îmbunătăţit cu 0,3 puncte procentuale estimările privind evoluţia economiei zonei euro în perioada 2017-2018, mizând pe o creştere a Produsului Intern Brut de 2,1% în acest an, urmată de un avans de 1,9% în 2018, după ce în 2016 zona euro a înregistrat o creştere de 1,7%. 

"Datele solide din ţările din zona euro sugerează că creşterea ar urma să accelereze până la finele acestui an, în timp ce faptul că încrederea consumatorilor este la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani este de bun augur pentru relansarea bazată pe consum", susţine vicepreşedintele Moody's, Madhavi Bokil. 

Potrivit agenţiei de evaluare, această accelerare a ritmului se creştere a zonei euro se datorează în primul rând Germaniei, care potrivit Moody's ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în 2017, urmat de o creştere de 2% în 2018. De asemenea, Moody's şi-a îmbunătăţit estimările cu privire la creşterea economiei franceze până la 1,6% în 2017 şi 2018 de la 1,3%, respectiv 1,4% cât estima anterior. 

"În Italia, Moody's estimează că relansarea economică va continua să beneficieze de sprijinul oferit de politicile monetare şi bugetare, precum şi de pe urma unei creşteri mai solide în restul Uniunii Europene", adaugă agenţia de evaluare. 

În schimb, Moody's şi-a revizuit în jos estimările privind SUA, ca urmare a performanţelor slabe înregistrate în prima jumătate a anului. Conform noilor estimări, PIB al primei economii mondiale ar urma să crească cu 2,2% în acest an şi cu 2,3% în 2018, faţă de un avans de 2,4% respectiv 2,5% cât prognoza anterior. 

"Politica monetară în SUA ar urma să continue să se înăsprească în acest an şi anul viitor. Moody's se aşteaptă de asemenea ca politica monetară în zona euro să devină mai puţin favorabilă în 2018, cu condiţia ca dinamica actuală de creştere să rămână intactă", se arată în raportul agenţiei de evaluare. 

Moody's a trecut de asemenea în revistă principalele riscuri sistemice la adresa creşterii mondiale, menţionând în special riscul unor potenţiale conflicte în peninsula coreeană, în Marea Chinei de Sud şi Orientul Mijlociu. Alte riscuri includ adoptarea de către SUA a unor măsuri protecţioniste şi orice volatilitate de pe pieţele financiare generată de o modificare bruscă a aşteptările cu privire la înăsprirea politicii monetare.

AGERPRES