Agenţia, care nu utilizează ratingul ‘default’ (incapacitate de plată) sau ‘selective default’ (incapacitate parţială de plată), a anunţat că va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligaţiuni asupra sustenabilităţii poverii datoriei ţării.

De asemenea în evaluarea calificativului vor fi luaţi în considerare şi alţi factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru să satisfacă restul măsurilor stipulate în pachetul de asistenţă financiară, inclusiv reducerea cheltuielilor şi restructurarea sistemului bancar.

În prezent, Moody’s atribuie Ciprului un calificativ ‘Caa3’, un nivel ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), cu perspectivă negativă.

Anunţul Moody’s vine după ce vineri Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Ciprului la ‘selective default’ (incapacitate parţială de plată) din cauza schimbului datoriei.

În schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Cipru a fost nevoit să accepte să-şi reducă drastic sectorul bancar, restructurând prima sa bancă, Bank of Cyprus (BoC), şi lichidând-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki). Deponenţii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confruntă deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformată în acţiuni. O altă reducere suplimentară de 22,5% depinde de capacitatea autorităţilor cipriote de a îndeplini condiţiile prevăzute în programul de asistenţă.
Sursa: Agerpres