Agentia internationala de evaluare financiara Moody’s Investors Service estimeaza ca Romania va intra anul acesta intr-o recesiune severa, scaderea economica pe care tara noastra urmeaza sa o inregistreze fiind de 4 procente.

Moody’s confirma estimarile Fondului Monetar International care, in recentele negocieri cu autoritatile de la Bucuresti, au luat in calcul o scadere economica similara.

Mai mult decat atat, Guvernul si-a asumat estimarile FMI, confirmate acum de catre Moody’s, estimari care se regasesc in rectificarea bugetara ce va fi facuta in cursul acestei luni.

Economia incetineste rapid

„Exista dovezi ample ca economia incetineste rapid in prezent. Sectoarele orientate spre export isi reduc productia si industria constructiilor merge din ce in ce mai prost. Lichiditatea de pe piata locala s-a imbunatatit oarecum fata de luna februarie, dar banca centrala inca mai mentine dobanzile la un nivel ridicat, pentru a sprijin moneda”, se spune intr-un raport al Moody’s.

Moody’s estimeaza ca Romania va inregistra in 2009 un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care se va reduce in anul viitor la 4%.

Datoria guvernamentala va fi in acest an de 22,5% din PIB si va urca la 29,3% in 2010, mai estimeaza agentia.

Moody’s este prima mare agentie internationala de evaluare care a redus, in octombrie anul trecut, ratingul de tara al Romaniei cu doua trepte deodata, sub nivelul de investment grade, fapt care a transmis investitorilor un semnal negativ legat de perspectivele economice ale tarii noastre.