"Când regulile sunt proaste trebuie schimbate, în caz contrar are loc o catastrofă', afirmă Joseph Stiglitz, autorul unei lucrări intitulate 'Euro: cum moneda unică ameninţă viitorul Europei", care a apărut miercuri în Franţa.

Fostul economist şef al Băncii Mondiale critică politica economică europeană. 'Cu modele economice eronate, aveţi un diagnostic greşit şi reţete greşite', afirmă Stiglitz. Acesta critică în special regula privind un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, care în opinia sa nu se bazează pe nicio teorie economică. 'Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci însă regulile monedei euro au fost concepute de fiinţe umane' şi în consecinţă trebuie revizuite.

Pentru Stiglitz, există erori încă la originea monedei euro. Europenii "au pus căruţa înaintea boilor" prin lansarea monedei unice fără a avea instituţiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, "moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb şi rata dobânzii. Ţările au mâinile şi picioarele legate şi nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflaţie", susţine Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel pentru economie oferă mai multe soluţii pentru a scoate Europa din impas. Preferata sa ar fi o zonă euro dotată cu instituţii care să permită buna sa funcţionare, precum o Bancă Centrală Europeană "care nu se limitează la combaterea inflaţiei ci se concentrează şi pe lupta contra şomajului şi pe creşterea economică". Pentru ţările care nu acceptă mai multă Europă, Stiglitz le propune mai multe variante acelor ţări care vor mai puţină Europa. Cea mai facilă soluţie ar fi o ieşire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte ţări mai competitive graţie devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorţ amiabil şi crearea a "două chiar trei zone monetare" în aşteptarea înfiinţării instituţiilor necesare. AGERPRES