Premierul conservator şi arhiepiscopul Ieronim, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei, care nu este separată de stat, au anunţat marţi, într-un comunicat, crearea  "Societăţii pentru valorificarea bunurilor Bisericii", societate anonimă deţinută în cote egale de cei doi parteneri.

Biserica Ortodoxă Greacă este considerată unul dintre cei importanţi, dacă nu cel mai important dintre proprietarii de active imobiliare din ţară: deţine mii de hectare de teren construibile, păduri şi plaje, mânăstiri, în cantităţi care fac obiectul celor mai diverse speculaţii şi la care guvernul statului aflat în criză râvneşte de ani de zile.

Noua societate imobiliară va avea ca obiect organizarea exploatării comerciale a acestor proprietăţi, veniturile obţinute urmând să fie împărţite 50%-50% între cei doi asociaţi, Biserica – pentru a "dezvolta opere de caritate" şi Statul pentru a "creşte asistenţa acordată celor mai vulnerabili", după cum s-a precizat în comunicatul citat.

Potrivit cotidianului Ta Nea, investitori din Rusia, Qatar şi din SUA şi-au manifestat în ultima vreme interesul faţă de o serie de terenuri aflate în proprietatea Bisericii situate la malul mării, în zone selecte ale Atenei.

Bunurile imobiliare ale Bisericii Greciei vor fi transferate pentru o perioadă de 99 de ani către noua societate, ale cărei acţiuni, deţinute exclusiv de Biserică şi de Stat, nu sunt transmisibile. Imobilele vor putea fi cesionate pe termen mediu sau lung, dar nu vor fi vândute.

Proiectul reprezintă o iniţiativă personală a arhiepiscopului Ieronim, care a făcut o propunere în acest sens încă din 2009.

Arhiepiscopul a intervenit frecvent în media din Grecia, de la începutul crizei, pentru a dezminţi criticile privind privilegiile fiscale ale Bisericii Ortodoxe, care, a amintit el, plăteşte din 2010 un impozit de 20% din venitul brut, instituită chiar la începutul crizei, şi desfăşoară o vastă activitate de caritate prin intermediul azilelor, orfelinatelor şi fundaţiilor sale. Totuşi, în ultimii ani proprietăţile imobiliare ale bisericii s-au aflat în centrul unor importante scandaluri politico-financiare, scrie AFP.