Turiştii au fost atenţionaţi, printr-un mesaj RO-ALERT, despre apariţia ursului pe pârtie.

„Inițial a fost direcționată o patrulă de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Predeal care a îndepărtat ursul din zonă, până la aproximativ 500 m depărtare de locul de îmbarcare pentru Teleschi. Ulterior au mai fost direcționate încă două patrule. În momentul de față sunt prezente în zona pârtiei Clăbucet 3 patrule de jandarmerie (9 jandarmi), iar ISU Brașov transmite mesaje RO-ALERT din oră în oră”, informează realitateadebrașov.net.

Reprezentanţii ISU Braşov au semnalat faptul că animalul poate fi periculos şi împreună cu angajaţii şi voluntarii Salvamont din zonă au luat măsuri în cazul în care acesta ajunge foarte aproape de zona în care se află turiştii. Potrivit informaţiilor de la faţa locului, în continuare, pe pârtie este foarte multă aglomeraţie.

Val de accidente grave pe pârtii

Conform paginii de Facebook a Dispeceratului Naţional Salvamont, după acordarea primului ajutor, stabilizare şi transport de la locul evenimentului de către salvamontişti, 76 dintre aceste cazuri au fost trimise către unităţile spitaliceşti cu ambulanţele SAJ, SMURD şi Salvamont, iar restul, considerate mai uşoare, fiind îndrumate către spital, pentru control suplimentar, cu maşinile aparţinătorilor.

S-au mai primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.

„Cunoscând afluxul mare de turişti către zonă montană din această perioadă a anului, structurile Salvamont şi-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar şi în condiţiile acestui mare număr de accidente produs într-o singură zi”, precizează Dispeceratul Naţional Salvamont.

Peste 500 de salvamontişti sunt la datorie pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în zonele alpine şi în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.