În 1992, Sorin Ghiţe a mizat pe finanţarea unei firme de cablu clujene, pentru ca după 13 ani să negocieze vånzarea companiei Astral către UPC pentru 420 de milioane de dolari. Următoarele pariuri: imobiliarele şi sectorul financiar.

„Am riscat foarte mult când am văzut în afacere o oportunitate“, spune Sorin Ghiţe, fost acţionar şi preşedinte al Consiliului de administraţie al Astral. În 1992, Ghiţe a intrat într-o afacere fondată de Dan Ioan Pop Baldi, Valentin Nicola şi Bela Urasi. „Cei trei doreau să facă televiziune prin cablu, dar nu aveau banii. Aveau în schimb o idee, iar eu am crezut şi am investit în ea“, spune el.

În anul 2005, compania clujenilor, Astral, a fost våndută către UPC pentru suma de aproximativ 420 milioane de dolari.

În cei trei ani de la exitul profitabil din industria de telecomunicaţii, Sorin Ghiţe şi-a îndreptat atenţia spre un alt sector, nu mai puţin profitabil: imobiliarele. Fostul preşedinte al Consiliului de administraţie Astral a devenit principalul acţionar al dezvoltatorului imobiliar Matrix Investments. Sorin Ghiţe a intrat în afacerile imobiliare alături de Valentin Nicola, prieten şi fost acţionar al Astral, fiecare dintre cei doi deţinånd 35%-40%, în funcţie de proiectul imobiliar. Matrix Investments are în derulare în acest an două proiecte de tip mall, valoarea investiţiei ridicåndu-se la circa 50-60 de milioane de euro. Unul dintre malluri va fi dezvoltat în Bistriţa, pe o suprafaţă de patru hectare, într-o zonă semicentrală. „În total, avem în plan patru centre tip mall, la care deţinem, practic, terenurile şi proiectul. Două sunt în construcţie, iar restul sunt în fază de proiect“, explică Ghiţe. Centrelor comerciale li s-ar putea alătura şi proiecte de birouri sau hoteluri, în funcţie de potenţialul zonei. Deocamdată, omul de afaceri preferă să menţioneze doar faptul că proiectele tip mall vor fi amplasate în Tårgu-Mureş, Tårgovişte şi Bistriţa. „Sunt locaţii premium, cu suprafeţe între 80.000 şi 100.000 de metri pătraţi. La finalizare, valoarea acestora se va ridica la 300-400 de milioane de euro“, adaugă Ghiţe.

În decembrie anul trecut, Matrix Investments a inaugurat mallul din Tårgu-Mureş, investiţia în acest proiect fiind estimată la circa 15 milioane de euro.

Printre proprietăţile în care Sorin Ghiţe a investit de-a lungul timpului se numără două vile în Bucureşti şi o alta în centrul Vienei. Recent, împreună cu partenerii săi, Ghiţe a achiziţionat un teren de circa opt hectare, evaluat la 15 milioane de euro; situat în sudul Capitalei, acesta ar putea fi folosit pentru un viitor centru logistic.

Profit, dincolo de imobiliare

Ghiţe s-a orientat şi spre sectorul financiar-bancar, investind în Banca Transilvania (unde deţine un pachet de 1% din acţiuni) şi în grupul financiar ImoFinance, ce reuneşte mai multe societăţi financiare nebancare. Imofinance a obţinut în primele opt luni din anul 2008 un profit brut de aproximativ 1,5 milioane de euro, cu peste zece procente mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, iar veniturile au totalizat 6,5 milioane de euro, în creştere cu 38% faţă de 2007. „Există cåteva grupuri financiare internaţionale interesate de afacere, jucători care cred că o investiţie în Romånia ar fi extrem de oportună. Suntem în discuţii amicale cu mai multe grupuri interesate şi avem mai multe variante oferite de potenţialii parteneri. S-ar putea să vindem“, spune Sorin Ghiţe, acţionar şi vicepreşedinte al Imofinance.

Considerat unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri romåni, Ghiţe spune că s-a ghidat în investiţiile sale după oportunitatea realizării investiţiei. Apoi a cules date din piaţă relevante pentru probabilitatea de a genera profit, dar şi date despre concurenţă, situaţia macroeconomică şi situaţia politică.

„Una dintre cheile succesului este menţinerea echilibrului între timpul alocat pentru pasiunile personale şi cel dedicat businessului“, spune Sorin Ghiţe. În ultimii ani, el a alocat mult mai mult timp vacanţelor şi pescuitului în Norvegia, dar şi călătoriilor în Brazilia, Argentina sau Alaska.

«Una dintre cheile succesului este menţinerea echilibrului între timpul alocat pentru pasiunile personale şi cel dedicat businessului.»
Sorin Ghiţe, acţionar, Matrix Investments

400 mil. de euro este valoarea proiectelor imobiliare dezvoltate de grupul Matrix Investments, controlat de Sorin Ghiţe şi Valentin Nicola

Investitii la superlativ

IMOBILIARE Pe långă proiectele de tip mall finanţate prin intermediul grupului Matrix Investments, Ghiţe a mai investit în terenuri şi proprietăţi imobiliare în ţară, evaluate la cåteva zeci de milioane de euro.

IT Omul de afaceri clujean nu a rămas străin de domeniul tehnologiei şi a investit într-o firmă de echipamente şi soft.

Financiar Sorin Ghiţe deţine un pachet de 1% din Banca Transilvania. Alături de mai mulţi investitori, Ghiţe a lansat în 2003 grupul Imofinance.