Preferintele rominilor se idreapta i special catre mobila frantuzeasca, mai ales catre piesele i stil Ludovic XV – Ludovic XVI si mai nou catre cele realizate i stil Biedermaier, Art Nouveau si Art Deco. Acestea din urma sunt cautate datorita dimensiunilor mici si liniilor elegante si simple, care le fac accesibile din toate punctele de vedere amatorilor. Mesele de toaleta, mesele de joc, birourile, piedestalurile, oglinzile de cristal, lazile de zestre sunt obiectele care merg bine pe piata romineasca. De asemenea, sunt apreciate piesele care au intarsii sau aplicatii. La polul opus se situeaza dormitoarele, seturile pentru saloane, bibliotecile masive. Desi exista oferte pentru garnituri itregi, cererea este la nivel foarte redus.
Nu itotdeauna piesele spectaculoase se vind, din cauza pretului exagerat pe care il cere vinzatorul. Este adevarat ca preturile de referinta din cataloagele straine sunt frecvent mai mari decit cele practicate i Rominia, motivul fiind starea generala a economiei. in plus, o piesa Ludovic XV originala costa mult mai mult decit o piesa i acelasi stil, dar lucrata i alta perioada de timp. Asa ca majoritatea cumparatorilor se documenteaza foarte bine iainte de a achizitiona un obiect si stiu exact ce vor sa cumpere, i ideea de a completa colectia de acasa.
„Cele mai valoroase piese sunt isa cele denumite „curate”, piese care nu au fost restaurate niciodata, care pastreaza culorile originale si care au fost pastrate i conditii bune. Un restaurator neprofesionist si variatiile mari de temperatura si umiditate pot distruge o mobila valoroasa”, spune dna Alexandra Cinileanu, expert-evaluator la Casa de Licitatii Alis. Este mai bine sa investitii banii itr-o piesa veche, chiar daca are mici „defecte” (este putin descleiata, are tapiseria roasa etc), pe care o puteti restaura ulterior, decit itr-una recent restaurata, dar de o calitate inferioara. Trebuie sa stiti ca restaurarea este o operatiune care costa foarte mult, i preturi intrind si materialele utilizate. „La o oglinda, de exemplu, unul dintre obiectele adesea cumparate de amatori, e foarte important ca rama, care odata a fost suflata cu foita de aur, sa nu fie acum data cu bronz de proasta calitate”, precizeaza dna Cornelia Udrea, expert la Galeria Hanul cu Tei.
Pe de alta parte, acest lucru poate indica faptul ca mobilierul este fals. Alte metode de a depista o mobila care nu are virsta pe care vinzatorul o pretinde sunt urmatoarele: daca este vorba de o mobila cu sertare, ele trebuie sa fie facute din acelasi lemn ca restul mobilei si sa fie roase la icheieturi. Daca este vorba de un scaun sau o canapea, se poate verifica vechimea tesaturii cu care este tapitat, precum si umplutura (iainte erau umplute cu materiale speciale, acum se foloseste vatelina) si arcurile. De asemenea, daca este vorba de o masa, se poate vedea daca lacul folosit este vechi sau nou, iar daca doriti sa cumparati un birou, o inofensiva pata de cerneala va poate spune cit de vechi este obiectul. O alta metoda de a falsifica un obiect de mobilier este colectionarea de diverse elemente: picioarele de la o masa se combina cu tablia de la alta. in plus, majoritatea mobilierului vechi are carii: o carie veritabila lasa i urma ei rumegus, dupa una falsa nu ramine nici un semn. La acest capitol este important de stiu ca mobilierul cu carii este supus unui tratament special iainte de a fi restaurat.
Persoanele care vind mobila sunt de cele mai multe ori oameni i virsta sau care se muta dintr-o casa i alta. Cumparatorii sunt deseori straini, care au nevoie de avizul unei comisii din Directia Patrimoniului de Stat pentru a putea scoate din tara mobila.