Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin, a declarat ca prevederile OUG 114 privind piata de telecomunicatii trebuie sa fie abrogate pana la finele lunii iunie. Ulterior va fi adoptata o Hotarare de Guvern care va stipula preturile de pornire pentru licitatiile 5G.

Acesta a precizat ca ANCOM a refuzat sa avizeze OUG 114 si doreste revenirea la OUG 111 prin care autoritatea stabileste preturile de pornire pentru licitatie.

„Estimarea noastra era in decembrie anul trecut de minimum doua miliarde de lei pentru tot spectrul de frecvente in benzile cuprinse intre 700 Mhz si 3,8 Ghz”, a subliniat vicepresedintele ANCOM.

Procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei 5G, de noua generatie, urmeza sa fie finalizate pana la data de 31 octombrie, licentele de utilizare urmand sa fie acordate pana la finele anului, a anuntat ANCOM saptamana trecuta.

Pana la 15 august 2019 se va propune tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio (TNABF) pentru a atribui banda de 700 Mhz serviciului mobil terestru, aceasta fiind pentru moment atribuita serviciului de radiodifuziune. De asemenea pana la finele lunii august 2019, ANCOM va elabora si finaliza, dupa consultarile publice cu industria si documentatia necesara procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio in benzile de frecvente 700 Mhz, 800 Mhz, 1500 Mhz, 2600 Mhz si 3400-3800 Mhz. Licentele de utilizare a frecventelor radio vor fi acordate in luna decembrie 2019 si astfel operatorii vor putea sa foloseasca o parte a spectrului castigat incepand cu 1 ianuarie 2020.

ANCOM mentioneaza ca licentele pentru spectrul de frecvente din benzile 700 Mhz si 1500 Mhz vor fi acordate pe o perioada de 10 ani si vor fi analizate optiuni pentru alinierea datei de expirare a drepturilor deja existente in aceste benzi pana la 5 aprilie 2029. Telekom Romania Mobile Communications, Orange si Vodafone detin drepturi de utilizare valabile pana la data de 5 aprilie 2029 iar in banda de 2600 Mhz detin licente pana la aceeasi data Telekom, Orange, Vodafone si RCS&RDS.

Procedura de selectie aplicata va fi una competitiva, mentioneaza ANCOM, similara cu cea organizata in 2012, iar preturile de pornire pentru fiecare bloc de frecvente vor fi determinate pornind de la taxele minime stabilite conform normelor in vigoare.