Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvăluit că sistemul de garanție-returnare, implementat la sfârșitul anului trecut, este în creștere.

El a spus că se colectează în prezent peste 3 milioane de ambalaje zilnic. Acesta a subliniat că este de așteptat să se alăture tot mai mulți mici comercianți acestui program.

Conform ministrului, sistemul de garanție returnare se dezvoltă conform estimărilor, cu o creștere semnificativă în colectarea de ambalaje.

Mircea Fechet spune că se colectează 3 milioane de ambalaje pe zi

În decembrie, au fost colectate 30.000 de ambalaje într-o lună, în timp ce acum se colectează 3 milioane pe zi. Această evoluție este așteptată să continue. Conform lui Mircea Fechet, la sfârșitul anului se va evalua dacă ținta a fost atinsă.

În prezent, România are o rată de colectare de ambalaje separată de doar 12-13%, fiind codași în Europa. Ministrul a explicat că prin sistemul garanție returnare, obiectivul este să se recicleze peste 90% din ambalaje începând cu al treilea an de funcționare.

„Plecăm de la o colectare separată de 12-13%, suntem codașii Europei. Ne propunem prin sistemul garanție returnare să ducem în fabricile de reciclare, începând cu al treilea an de funcționare, peste 90% din ambalajele aferente SGR”, a adăugat ministrul la Digi 24.

ambalaje
SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Mediului speră ca mai mulți mici comercianți să se alăture acestui program

Mircea Fechet este încrezător că în viitor se vor alătura mai mulți mici comercianți acestui program.

„Sunt convins că e o chestie de timp până se vor înscrie mai mulți mici comercianți în acest program”, a mai spus el.

Mircea Fechet a anunțat, anterior, că mai multe fabrici de reciclare vor fi înființate în România. El a explicat că aceste fabrici de reciclare ar putea beneficia de finanțări în valoare de milioane de euro din PNRR.

Apar fabrici de reciclare în România

Conform declarațiilor ministrului, se va da startul pentru proiectele de fabrici de reciclare. Finanțarea acestora ar putea ajunge până la 8 milioane de euro. Programul de finanțare din PNRR este în valoare totală de 220 de milioane de euro.

Mircea Fechet a precizat că în următoarele săptămâni se așteaptă depunerea primelor proiecte și cereri de finanțare la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru aceste proiecte, cunoscute sub numele de „fabrici de reciclare”.

Ministrul Mediului a subliniat că ghidul de finanțare se concentrează pe procesele de tratare și reciclare a deșeurilor. Conform acestuia, producătorii de ambalaje biodegradabile sau compostabile sunt excluși din această schemă. El a evidențiat importanța de a asigura suficiente capacități pe întregul lanț de producție și în întregul lanț de viață al unui astfel de material. Mai multe detalii pe acest subiect găsiți aici.