"Eu nu cred în teoria că, dacă vom avea din ce în ce mai mult petrol şi gaze în subsolul României, vom deveni independenţi sau dacă vom trage vreo conductă miraculoasă prin România lucrurile se vor rezolva. Prezenţa unor zăcăminte pe teritoriul unei ţări nu înseamnă asigurarea independenţei energetice. Extragerea şi folosirea lor înseamnă independenţă, dar aici noi nu putem să spunem mare lucru pentru că suntem o economie care nu capitalizăm intern valoarea adăugată, o capitalizăm în exterior, mai ales în acest sector. Depindem de voinţa de capitalizare a altora", a declarat Mircea Coşea, la conferinţa "Stadiul actual al industriei internaţionale de petrol şi gaz din amonte".

Mircea Coşea susţine că pentru a extrage şi folosi resursele dintr-o ţară slab dezvoltată, precum România, este nevoie de tehnica şi capitalul unor companii străine, iar un parteneriat de acest tip ridică probleme politice care oricând pot fi dificile.

Potrivit acestuia, interdependenţa dată de Uniunea Europeană între diferite tipuri de economii, de sisteme, face ca România să fie o ţară care va suferi şi în viitor foarte mult pentru că produce valoare adăugată sub media europeană şi nu o capitalizează în ţară decât într-o măsură foarte mică.

De asemenea, Coşea a arătat că România nu poate avea o strategie energetică atâta timp cât nu există o strategie de dezvoltare a economiei, pentru că strategia de energie este bazată pe consumul de energie.

În ceea ce priveşte problema redevenţelor, Mircea Coşea susţine că acestea aduc beneficii bugetului într-o manieră modestă şi că nu se poate cere majorarea acestora în condiţiile în care cei care exploatează resursele sunt străini şi ştiu că acestea sunt disponibile pe termen scurt, la petrol pentru 15-19 ani.

"Atunci poate că este mai bine să introduci o taxă, o taxă pe profit, care să fie în aşa fel reglementată în aşa fel încât să ducă la eliminarea unor discriminări pe piaţă", a spus Mircea Coşea.

SURSA: Agerpres