Un număr de 40.000 dintr-un total de 101.000 de locuri în hoteluri clasificate de pe litoral sunt pregătite pentru turiştii care vor petrece la malul Mării Negre minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Pentru asta, românii vor scoate din buzunar între 40 lei într-un hotel de două stele în sudul litoralului şi 1.500 lei/noapte/cameră în nordul staţiunii Mamaia. Acest anunț a fost făcut de eprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Multe hoteluri vor fi închise în perioada menţionată pentru că administratorii lor nu le-au putut renova. „Se deschid, dar nu foarte multe, pentru că anul acesta vor reintra în circuitul turistic multe, multe hoteluri din staţiunea Neptun. Hoteluri care au fost închise, care au fost în proprietatea a diverşi, care în doi, trei ani de zile şi-au pierdut clasificarea. Anul acesta au fost închiriate, vândute, pierdute din cauza datoriilor la ANAF şi au fost cumpărate de diverşi investitori care nu au avut timp în perioada în care a fost cât de cât mai cald şi să poată să se ocupe de ele, să le termine şi atunci au preferat să piardă deschiderea la 1 mai, astfel încât în jur de 1 iunie să fie deschise toate”, a spus prim-vicepreşedintelui executiv al FPTR, Dragoş Răducan.

„Avem acum clasificate 101.000 de locuri pe litoral. Au fost 120.000, dar cu criza financiară, multe s-au închis. Dintre acestea numai 5.000 sunt încălzite. Aceasta era marea diferenţă dintre noi şi bulgari. Bulgarii au un litoral construit după anii ’90, noi avem un litoral construit după anii ’70, erau alte standarde când a fost construit, gândit şi conceput arhitectonic litoralul nostru, iar altceva la bulgari. Ei au mult mai multe hoteluri încălzite. (…) Din ceea ce ştim la ora actuală, în Bulgaria vor merge 2.000 – 3.000 de români în această minivacanţă, în timp ce pe litoralul românesc avem pregătite aproape 40.000 de locuri”, a afirmat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR.

 

El a menţionat că „este greu de spus” câte din cele 40.000 de locuri vor fi ocupate de turişti.

„Câţi turişti vor veni este mai greu de spus, pentru că în timp se va vedea. (…) Conform tradiţiei, de Paşte românii stau acasă (…) iar 1 mai a devenit un eveniment de last minute, dacă va fi frumos afară, vor veni, dacă nu, nu. (…) Preţul poate porni de la 40 de lei pe noapte într-un hotel de două stele în sudul litoralului şi poate să ajungă până la 1.500 de lei camera, într-un hotel de cinci stele pe lângă cluburile din nordul staţiunii Mamaia”, a declarat Răducan.

Prim-vicepreşedintele FPTR, preşedinte al Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a spus că dintre locurile pregătite pe litoralul românesc, 10.000 au fost vândute la Vama Veche, căutate fiind şi cele din Mamaia, staţiune unde în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai vor fi deschise toate cluburile.