„Liliecii din peșteră sunt o scuză pentru blocarea proiectului construcției unui lot de autostradă între Lugoj și Deva. Am fost să văd dacă sunt lilieci, nu am găsit nici măcar un liliac. Nu se poate să nu construim acea porțiune de autostradă de aproape trei ani, se presupune că există lilieci. A fost nevoie să merg personal pe șantier să cer tuturor părților implicate să rezolve această problemă. Lucrurile tărăgănează din 2014, în 2 săptămâni se deblochează proiectul, se reia lucru pe autostrada blocată de lilieci. Mulțumesc reprezentaților Ministerului Mediului, care au reacționat rapid și au înțeles că nu există niciun motiv pentru a bloca în continuare lucrările”, ne-a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

După trei ani de întârzieri, Ministerul Mediului s-a gândit că trebuie să verifice dacă există lilieci. O echipă din cadrul Ministerului Mediului a intrat în peştera cu lilieci, de pe traseul Autostrăzii Lugoj – Deva, Echipa condusă de Adriana Croitoru, director al Compartimentului de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului a intrat în „Peştera – Tunel” de la Şoimuş pentru a vedea dacă există lilieci în interior. „În cazul în care nu sunt lilieci, cu siguranţă nu avem ce discuta. În cazul în care sunt lilieci, noi am pregătit un ordin de relocare, pentru că aşa este procedura noastră, fiind o specie protejată şi aceşti lilieci, după ce primim avizul Academiei Române, îi vom muta la o altă peşteră, în condiţii similare, absolut identice. Colegii au spus că au găsit între unul şi zece indivizi, prin monitorizări. Eu voiam ca, în momentul în care intrăm aici, să văd şi cantitatea de guano, adică dejecţiile liliacului. Eu am venit să protejez specia, în cazul în care există şi să-i relochez. Şi, dacă nu există, vă spun cu subiect şi predicat că nu există şi închidem acest subiect şi autostrada se poate construi liniştită”, a declarat Adriana Croitoru, înainte de a intra în grotă, citat de adevarul.ro.

În urma primelor cercetări nu au fost găsiţi lilieci şi nici guano. Adriana Croitoru a precizat însă că peştera este un habitat bun pentru aceştia, iar dacă totuşi vor fi găsiţi, ei vor fi relocaţi. „Ministerul mediului nu a agreat relocarea lor într-o peşteră artificială, soluţia ni s-a părut uşor exotică. Dacă îi vom găsi îi vom duce într-o altă peşteră din apropiere”, a adăugat Adriana Croitoru.

 

Pe Lotul IV al autostrăzii lipseşte autorizaţia de construire pentru segmentul de circa 250 de metri din jurul Peşterii Tunel, fapt care împiedică derularea construcţiei în zonă.Stadiul lucrărilor: între 52 şi 77 la sută Autostrada Lugoj – Deva se află în şantier de la începutul anului 2014. Lotul IV, între Ilia şi Şoimuş (Deva), cel pe care se află peştera, va avea 22,1 kilometri, costul său fiind estimat la 419,4 milioane lei fără TVA. Execuţia proiectului este realizată de SC Tehnostrade – SC Spedition UMB SRL, iar CNAIR estimează că tronsonul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an.

SURSA FOTO: glasul-hd.ro