Ministrul Transporturilor anunță achiziția de noi trenuri electrice

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă, joi, că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia de noi trenuri electrice, finanţată prin PNRR. Investiţia se ridică la peste 1,2 miliarde de lei, fără TVA.

„Societatea poloneză POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (PESA) a câştigat licitația pentru achiziţia a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu şi lung parcurs RE-IR2, împreună cu serviciile de mentenanţă pe o perioadă de 15 ani, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Acesta a precizat că valoarea totală a achiziţiei este de 1,20 miliarde de lei (fără TVA) şi include servicii de mentenanţă şi reparaţii. De asemenea, e inclusă instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea şi operarea trenurilor precum şi transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie.

„În contract este prevăzută o clauză privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi a cantităţii cu 9 rame electrice inter-regionale”, a mai transmis Grindeanu.

Pe ce rute vor fi utilizate noile trenuri electrice?

Ramele electrice RE-IR2 vor fi utilizate pe următoarele rute:

  • Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
  • Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria- Târgu Jiu – Craiova;
  • Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău- Pașcani-Iași/Suceava;
  • Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – lași/Suceava;
  • Galați-Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia);
  • Mangalia – Constanța – Fetești – Brăila – Mărășești – Bacău -Pașcani – Iași/Suceava;
  • (Giurgiu) București – Ciulnița – Călărași.

Ministrul a precizat că, după finalizarea lucrărilor de electrificare, trenurile vor fi operate și pe următoarele rute:

  • Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
  • Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria- Târgu Jiu – Craiova – Calafat.

Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii si respectiv după soluţionarea contestaţilor/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire, a mai transmis ministrul Transporturilor.

CNAIR a semnat contractul de proiectare a lotului 3 din Drumul de mare viteză Filiași-Lugoj

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a semnat astăzi contractul pentru proiectarea lotului 3 al Drumului de mare viteză Filiași-Lugoj (230 km). Contractul cu o valoare de 22,29 milioane de lei (fără TVA) este finanțat prin Programul Transport 2021-2027.

După ce va fi construit, acest drum va contribui la dezvoltarea economică a zonelor tranzitate prin asigurarea accesului persoanelor și mărfurilor la rețeaua TEN-T.

Potrivit ministrului Transporturilor, asocierea de proiectanți români are la dispoziție 22 de luni pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate necesar construcției Lotului Domașnea-Caransebeș (44 km).

În acest moment, între Filiași și Caransebeș (179 km), sunt semnate 3 din cele 4 contracte pentru proiectarea drumului de mare viteză Filiași-Lugoj.