Guvernul României a adoptat, miercuri, proiectul care permite prelungirea activităţii în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani în sistemul public, însă interzice cumularea pensiei cu salariul. Actul normativ merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă.

“Poate că nu e oportun, cel puţin în această perioadă”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a comentat, joi seara, pe tema acestui proiect. Şefa de la Ministerul Sănătăţii consideră că proiectul nu este totuşi unul oportun în acest moment, având în vedere că impactul său este unul limitat.

“În primul rând, este un proiect de lege pe care Guvernul l-a transmis spre Parlament. Noi le-am transmis cu observaţii, spunând că poate că nu e oportun, cel puţin în această perioadă, să existe interzicerea acestui cumul de pensie cu salariul.

Impactul, însă, în oricare dintre direcţii am merge, probabil, că va fi unul limitat”, a declarat Ioana Mihăilă pentru Televiziunea Română.

În jur de 900 de cadre medicale vor fi afectate, dintre care în jur de 400 de medici

În prezent, în sistemul sanitar există circa 900 de persoane care ar fi vizate de acest proiect, puţin peste 400 dintre aceştia fiind medici.

“Noi am făcut o analiză şi sunt aproximativ 900 de persoane, cadre medicale, din care puţin peste 400 de medici care se află în această situaţie acum. Dar, din discuţiile pe care le-am avut cu doamna ministru al Muncii, dacă legea trece în această formă, vom găsi forme alternative pentru personalul medical, astfel încât aceşti medici sau acest personal medical care depăşeşte vârsta de pensionare să poată să lucreze în continuare şi să primească pensia. Nu este excepţia, dar nişte forme convenabile”, a mai declarat Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a indicat şi ce soluţii s-ar putea găsi pentru personalul medical.

“Dacă legea trece în această formă, vom găsi forme alternative pentru personalul medical. (…) Rămâne să discutăm cu ministrul Muncii şi cu comisiile din Parlament”, a mai precizat Mihăilă.

Sursă foto: Facebook, Ioana Mihăilă