Potrivit ministrului, aceștia pot alege între varianta relocării la un alt loc de muncă sau varianta repatrierii.

„M-am deplasat în Focşani pentru că am vrut să discut cu autorităţile şi să dau acest mesaj al implicării mai active în soluţionarea unor situaţii de tipul celei pe care am discutat-o astăzi, şi anume un număr de cetăţeni srilankezi, aflaţi în relaţii contractuale cu o societate se află în căutarea unui alt loc de muncă, ca urmare a încetării contractelor respective.

Sunt implicată în a sprijini pe oricine vrea să muncească în România, indiferent că este român sau vine dintr-o altă ţară. (…) Sunt multe aspecte care mi-au fost clarificate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de către ceilalţi colegi implicaţi. Am certitudinea că domnul prefect împreună cu colegii de la Prefectură vor urmări ca în următoarele zile, ni s-a dat un termen de două zile de către AJOFM, să li se ofere acestor oameni mai multe variante pentru relocare. Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), care a fost de faţă, va aduce la zi discuţii pe care înţeleg că le-a avut cu fiecare dintre dânşii pentru a-i întreba şi a le da posibilitatea să opteze între relocare şi varianta care, din păcate, nu se poate pune în practică imediat, varianta repatrierii.

Au dreptul să ia o decizie în acest sens şi am rugat IGI să reia discuţiile pe această temă. (…) Din ceea ce eu ştiu, ei îşi doresc să rămână în România, dacă, bineînţeles, li se oferă o alternativă viabilă”, a declarat ministrul Violeta Alexandru.

Peste 40 de muncitori sunt în acestă situație

Totodată, ministrul a atras atenția că în această situaţie se găsesc peste 40 de muncitori srilankezi, care ar putea fi relocaţi la societăţi din Vrancea sau din alte judeţe.

Contractele de muncă ale angajaţilor srilankezi au fost suspendate din motive disciplinare sau ca urmare a demisiei, dar pentru o parte dintre aceştia au fost identificate deja soluţii pentru relocare la alţi angajatori.

„Angajatorul a suspendat contractele de muncă în două situaţii: pe motive de indisciplină, de neprezentare la muncă, pentru 21 de muncitori, iar alţi 21 şi-au dat demisia de bunăvoie. Ne-am preocupat să identificăm locuri de muncă pentru relocarea acestora (…) şi au apărut deja câţiva angajatori care preiau o parte din aceşti muncitori. Ştiu sigur că astăzi pleacă şase persoane undeva într-o localitate în Prahova, alţi 10 săptămâna care vine, am înţeles că este un angajator în acest sens. În continuare ne preocupăm şi până vineri sperăm să avem o soluţie pentru ceilalţi”, a spus prefectul judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a aflat miercuri, într-o scurtă vizită la Focşani unde s-a întâlnit cu autorităţile pentru a rezolva, printre altele, problema muncitorilor srilankezi rămaşi fără contract de muncă.

În judeţul Vrancea lucrează circa 130 de muncitori srilankezi, angajaţi ai unei societăţi de confecţii din Focşani. Cazul acestora a intrat în atenţia opiniei publice după ce aproape 50 dintre aceştia s-au infectat cu COVID-19, fiind internaţi în spital sau carantinaţi. Cu această ocazie, o parte dintre muncitorii srilankezi au acuzat conducerea societăţii la care au fost angajaţi că i-a concediat fără motiv, dar şi că nu le-a achitat drepturile salariale, şi au denunţat condiţiile în care locuiau.