Vineri, 13 ianuarie, Tanczos Barna a declarat că ţara noastră are un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri.

Tanczos Barna: Eficientizăm eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri

Prezentat la Braşov, oficialul a dezvăluit noua componentă a sistemului de trasabilitate a lemnului, denumită SUMAL Contravenţii – SNEICS. Contravenţiile silvice vor fi înregistrate într-o platformă informatică şi vor putea fi urmărite în timp real de către toate organele de poliţie şi control, a explicat ministrul.

Creăm, în același timp, bazele implementării unui cazier silvic, inclusiv posibilitatea implementării unui sistem similar cu punctele de amendă din Codul Rutier, a adăugat Tanczos Barna.

Într-un mesaj postat vineri pe contul său de Facebook, ministrul Mediului a detaliat cum va funcţiona noul sistem.

„Astăzi, la Brașov, am prezentat noua componentă a sistemului de trasabilitate a lemnului, denumit SUMAL Contravenții – SNEICS.

Împreună cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Poliției Române, Jandarmeriei și Gărzii Forestiere am discutat despre instrucțiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control și procedurile prin care datele despre contravențiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi  operaționalizată cât mai curând.

Toate procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice, procesele verbale de confiscare și alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidență unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, gărzile forestiere, poliție, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice.

Eficientizăm, astfel, eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri.

SUMAL 2.0 va deveni nu doar cel mai complex sistem de urmărire a transportului de lemn, ci va include și o evidență unică a celor care încalcă legea în acest domeniu”, se arată în mesajul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Se privatizează pădurile din România?! Tanczos Barna a răspuns imediat acuzaţiilor

Tot legat de păduri, ministrul Tanczos Barna le-a dat recent replica reprezentanţilor Federaţiei Silva, care au reclamat privatizarea pădurilor din România.

Aceştia susţin că, în luna decembrie a anului trecut, Guvernul a adoptat „în mare grabă” un proiect de lege privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice prin care toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Silva susțin că „statul român este pe cale să facă încă o greşeală capitală după ce a privatizat sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producţia şi distribuţia de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare şi maşini agricole, şantierele navale şi toate celelalte”, iar „interesul naţional este ignorat total, deşi pădurile sunt incluse în Legea siguranţei naţionale nr. 51/1991, care prevede că orice acţiuni sau inacţiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Replica lui Tanczos Barna nu s-a lăsat prea mult aşteptată.

„Nu am auzit niciodată aberație mai mare. Nu cred că cineva a spus așa ceva, ar fi cea mai mare aberație pe care am auzit-o de când sunt ministru.

Nu cred că au spus asa sindicaliștii, ar însemna sa nu cunoască legea. E normal ca Romsilva să fie guvernata de o lege a guvernanței corporative, nu se va schimba absolut nimic. Nu este în niciun pericol pădurea. Este o interpretare absolut gresita”, a declarat ministrul Mediului joi, 12 ianuarie.