Ministrul bulgar al Justiției, Tsetska Tsacheva, și-a părăsit funcția după ce presa a dezvăluit că acesta ar fi cumpărat apartamente de lux sub prețul pieței, împreună cu alți trei lideri ai partidului de la putere, GERB, informează Reuters.

Premierul bulgar Boyko Borissov a acceeptat demisia lui Tsacheva.

Ministrul demisionar susține că nu a comis nicio ilegalitate şi a solicitat Comisiei Anticorupție să ancheteze modul în care a cumpărat, anul trecut, un apartament în Sofia.

Ulterior, şi ministrul adjunct al sporturilor, Vanya Koleva, a anunțat că demisionează.

Scandalul s-a declanşat după ce în cursul acestei săptămâni secţiunea bulgară a postului de radio Europa Liberă şi organizaţia neguvernamentală Fondul anticorupţie au publicat o anchetă privind tranzacţii imobiliare dubioase cu implicarea unor înalţi politicieni.

De altfel, analiştii spun că tocmai corupţia la nivel înalt este principalul obstacol în faţa ambiţiei Bulgariei de a atrage investitori străini şi de a fi acceptată în spaţiul Schengen. Bulgaria figurează printre membrele UE cele mai corupte, potrivit Transparency International, însă niciun înalt responsabil bulgar nu a fost trimis la închisoare pentru acte de corupţie până în prezent.

Tsaceva a negat orice încălcare a legii şi a cerut Comisiei anticorupţie să investigheze condiţiile în care ea a achiziţionat un apartament într-un cartier select din Sofia anul trecut.

Comisia anticorupţie a deschis o anchetă vineri privind proprietăţile achiziţionate anul trecut de la dezvoltatorul imobiliar respectiv, sccrie Agerpres.

Încă unul dintre cei patru politicieni implicaţi în acest scandal, Ţvetan Ţvetanov, lider al grupului parlamentar al GERB, a negat de asemenea că ar fi comis un act infracţional. Dar ministrul adjunct al sporturilor Vania Koleva a demisionat sâmbătă în urma aceluiaşi scandal.

Scandalul intervine într-un moment în care partidele din Bulgaria se pregătesc pentru participarea la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Sondajele arată un avans mic al GERB faţă de socialiştii în opoziţie. Guvernul condus de GERB şi-a preluat atribuţiile în mai 2017 pentru un mandat de patru ani.