Ministrul francez de finanţe, despre caracteristicile ecologice ale investiţiilor

Bruno Le Maire susține că în afară de o nomenclatură comună pentru investiţiile ecologice, trebuie începute discuţii între Washington şi Bruxelles pentru modificare taxelor vamale pe emisiile de dioxid de carbon, conform reuters.com

„I-am propus lui John Kerry ca Europa şi SUA să folosească o nomenclatură comună. Ar fi păcat ca în cele din urmă să avem două seturi de reguli în Europa şi în Statele Unite. Ar fi o sursă de confuzii considerabile între cele două continente”, a spus ministrul francez într-o conferinţă de presă.

Taxa vamală pe CO2

John Kerry, emisar american pentru climă, a vorbit și despre o posibilă taxa vamală pe CO2. Acesta a arătat că Washingtonul ştie că multe ţări iau în considerare un astfel e instrument. Taxa ar fi aplicată la importurile produse în ţări care nu taxează emisiile.

„Sunt mai multe propuneri diferite pentru stabilirea unui preţ pentru carbon, metan şi gazele de seră care produc astfel de daune. Fie că credem că este instrumentul corect, fie că nu, încă nu am reuşit să găsim răgazul să evaluăm”, a spus fostul secretar de stat american.

Planurile Comisiei Europene pentru piaţa emisiilor de carbon

Potrivit unor documente europene consultate de Reuters, Franţa, Danemarca, Italia şi Suedia susţin planurile de reducere a numărului certificatelor tranzacţionate pe piaţa europeană a emisiilor de carbon (ETS) pentru a diminua emisiile de CO2, sprijinind astfel una dintre reformele esenţiale propuse de Comisia Europeană.

De menționat este faptul că există și un sprijin mai redus, care este manifestat pentru adăugarea transporturilor şi clădirilor în această piaţă de comercializare a certificatelor de emisii.

Informațiile vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat răspunsurile statelor membre în cadrul unei consultări privind politica de reducere a emisiilor poluante, împreună cu sute de alte răspunsuri venite din partea unor ONG-uri, companii, grupuri de lobby şi cetăţeni.

Sursă foto: Dreamstime