"Îmi exprim speranţa că informările acestui administrator de fond să fie corecte de aici încolo. Sigur că intră în obligaţia lor să-şi informeze clienţii, dar să nu-i dezinformezeDacă este cineva îndreptăţit să-i tragă la răspundere, chiar şi penal, oricare dintre clienţii respectivei companii poate să o facă, pentru că prin aceste declaraţii s-au afectat negativ randamentele în valorificarea resurselor constituite pe baza contribuţiilor clienţilor", a declarat Viorel Ştefan, la Palatul Victoria. 

Întrebat dacă va depune o plângere la Parchet în acest caz, ministrul Finanţelor a precizat că "nu are temei" să facă aşa ceva. 

"Nu este mandatul meu să supraveghez prudenţial pieţele financiare. Nici măcar nu e mandatul Guvernului. Este o autoritate autonomă care se ocupă de acest aspect,Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi are toate libertăţile să se comporte cum crede că este necesar. Eu doar constat că cineva a făcut nişte declaraţii incorecte împotriva propriilor interese şi mi-e greu să îmi explic o astfel de atitudine", a spus Viorel Ştefan. 

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că modul în care a acţionat NN seamănă cu "un autodenunţ". 

"Seamănă mult cu un autodenunţ. Ce ar fi dacă o bancă ar face astfel de afirmaţii în legătură cu depozitele pe care le deţine? Ar fi o autosabotare. Eu cred că ei ar trebui să-şi facă autodenunţul în cazul ăsta, pentru că şi-au subminat propriile interese prin astfel de declaraţii", a spus Viorel Ştefan. 

El a precizat că îi este foarte greu să explice cum este posibil ca o companie – administrator de fond de pensie să propage "informaţii incorecte, care ar putea să aducă efecte negative chiar în legătură cu performanţa propriului portofoliu de instrumente financiare". 

"Nu există nicio raţiune de ordin politic, economic, bugetar, financiar,care să justifice o astfel de măsură astăzi. Pilonul II de Pensie în România este o schemă de succesCifra celor care sunt incluşi în această schemă depăşeşte cu mult 6 milioane de români. Capitalizarea este peste 7 miliarde de euro", a mai afirmat ministrul Finanţelor. 

Compania NN Pensii a trimis un e-mail clienţilor săi în care se preciza că "în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public, cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private". 

Potrivit informării, drepturile de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. 

AGERPRES