”Problema pe care Coaliţia pentru Dezvoltarea României o pune pe agendă de fiecare dată este realizarea cadastrului. Există angajamentul Guvernului ca, odată ce se va deschide Programul Operaţional Regional (POR), să începem realizarea cadastrului gratuit, iar obiectivul primordial trebuie să fie realizarea cadastrului în extravilanul localităţilor, adică terenurile despre care vorbim şi care vor fi supuse pentru comasare”, a spus Constantin. Acesta a precizat că pentru următorii şapte ani, prin POR, este prevăzută o sumă de 250 de milioane de euro pentru realizarea cadastrului.

'În următorii şapte ani de zile, prin POR, o sumă de 250 de milioane de euro a fost alocată pentru realizarea cadastrului. Eu sper să se înceapă cu cadastrul rural, pentru că acolo avem nevoia cea mai mare şi din perspectiva liberalizării funciare, dar şi din perspectiva strategiei pe care o avem pentru comasarea terenurilor', a spus Constantin, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a afirmat că realizarea integrală a cadastrului necesită un miliard de euro şi o perioadă cel puţin 10 ani.

'Din păcate, din informaţiile pe care le avem de la cei din domeniu, realizarea cadastrului necesită un miliard de euro şi vreo 10 ani minimum pentru a fi terminat. Poate 2-3 ani pentru îmbunătăţiri, dar 10 ani pentru a fi terminat. Sperăm să se facă, pentru că, fără cadastru, agricultura nu poate merge mai departe', a explicat Pârvan. De asemenea, preşedintele Agriculture Taskforce din Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Nadia Crişan, consideră că niciun investitor nu va avea niciun interes dacă terenurile agricole din România nu sunt înregistrate şi întabulate.

'Vedem un progres semnificativ în ceea ce priveşte cadastrul, însă vedem foarte bine că niciun investitor, fie strategic, deşi avem puţini în România, fie mic sau mediu, nu va avea niciun apetit, niciun interes, dacă terenul respectiv nu va înregistrat, nu va fi întabulat, nu va fi unul confirmat ca fiind unul legal şi conform. Pentru noi acesta este un capitol cheie, este o barieră în dezvoltarea agricolă a României şi dacă ne puteţi confirma că există un plan pentru cadastru astfel încât în următorii doi sau cinci ani să vedem o îmbunătăţire pe acest capitol ar fi un bun rezultat. Sigur că şi frauda din sistemul agricol nu încurajează investiţiile, nu-i ajută pe cei care sunt buni platnici, sunt buni angajatori şi au o motivaţie în ceea ce priveşte creşterea agricolă', a mai adăugat Nadia Crişan, potrivit aceleiași surse.

Grupul de presă Bursa a organizat, vineri, a doua ediţie a Conferinţei 'Agri-Business pe profit: Politica Agricolă Comună – 2014-2020', unde au fost abordate subiecte legate de finanţările europene pentru dezvoltarea agriculturii, refacerea sistemului naţional de irigaţii cu ajutorul fondurilor europene, procesul de comasare a terenurilor agricole sau despre investiţii în agricultură.