Până acum, circulau în jur de șase versiuni diferite ale acestui proiect de lege. Acum, Ministerul a făcut publică varianta oficială, deschisă dezbaterii. Documentul se află la secțiunea „Transparență decizională” și propune o serie de modificări legislative semnificative pentru sistemul sanitarr, cum ar fi interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări de sănătate private.  De asemenea, spitalele se vor putea organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială.

 Autoritățile locale vor putea angaja medici, în zonele unde sunt dificultăţi la acordarea de asistenţă medicală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.

Noul proiect legislativ, mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii. În acest sens, se propune  creearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS.

La elaborarea proiectului de lege au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.