Ministerul Muncii a explicat că programul va fi implementat prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară.

Ministerul Muncii va implementa Venitul Minim de Incluziune

Venitul Minim de Incluziune este un program focalizat pe cei vulnerabili. Acesta înlocuieşte Venitul Minim garantat şi Ajutorul pentru Susţinerea Familiei.

„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie”, a informat Ministerul Muncii.

Instituția subliniază că în acest fel se reduce birocraţia. Totodată, cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare vor beneficia automat şi de bursa socială, după ce sunt înscrişi la şcoală. De acest ajutor vor beneficia și vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel, vor deveni automat şi asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate.

„În acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, au informat autoritățile.

Simona Bucura-Oprescu a efectuat o vizită în teren

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a efectuat o vizită în teren în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa. Aceasta a fost însoțită de delegaţia Băncii Mondiale şi a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În acest context, ministrul a subliniat că a întâlnit oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Aceștia sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune.

„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a transmis ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a oferit mai multe explicații. Potrivit ministrului, persoanele apte de muncă vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.

„Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială. Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel aceştia vor deveni automat şi asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate. Cei care sunt apţi de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.