141.664 de contracte individuale de muncă erau suspendate, vineri, după cum arată cifrele centralizate de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite Agerpres.

În informarea anterioară, transmisă de Ministerul Muncii cu 10 zile în urmă (16 iunie), numărul contractelor de muncă suspendate indica 146.314.

Cele mai multe contracte de muncă suspendate erau din domeniul Hoteluri şi Restaurante (34.277 de contracte de muncă), urmate de Industria Prelucrătoare (26.556) şi Comerţul cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (13.264).

În ceea ce priveşte numărul contractelor de muncă încetate, Ministerul Muncii nu mai transmite de aproape o lună evoluţia acestora. Ultima informare a Ministerului Muncii pe subiectul contractelor de muncă încetate a fost publicată pe 28 mai, când un număr de 429.585 de contracte de muncă figurau ca fiind desfiinţate de la instaurarea stării de urgenţă.

Angajaţii plasaţi în şomaj tehnic din domeniile afectate de restricţiile impuse de Guvern beneficiază şi în luna iunie de indemnizaţia de şomaj tehnic acoperită de Guvern. Lucrătorii cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de şomajul tehnic.

Premierul anunță programul de relansare economică

Ludovic Orban declara săptămâna trecută că planul de susţinere a economiei va fi lansat în câteva zile.

„Pregătim acum un program foarte mare de susţinere a economiei, pe lângă toate măsurile pe care le-am luat. (…) Pe scurt, în planul pe care îl pregătim şi pe care îl vom lansa în maxim 10 zile, pregătim schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, care nu se încadrează în categoria de IMM-uri, pentru a injecta resurse financiare în aceste companii, pentru a le susţine investiţiile şi pentru a le susţine capitalul de lucru, regândirea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile green field pentru a stimula cât mai mult investiţiile făcute de la firul ierbii, fie de companii care vor să vină în România, fie de companii care sunt prezente în România, dar vor să dezvolte capacităţi noi de producţie. Punem la punct un întreg plan de granturi pentru IMM-uri.

Deocamdată încă nu avem resurse financiare suplimentare de la nivel european, ele urmează să vină prin Recovery Fund, prin programul SURE, prin programul React EU. Pentru fiecare urmărim ce putem finanţa, care este sistemul prin care ni se alocă resursele respective, să vedem cum putem direcţiona banii spre acele zone care să ne genereze dezvoltare economică”, a declarat Ludovic Orban, duminică seara, la România TV.

El a precizat că România are peste 2,2 miliarde de euro din resursele pe care le are la dispoziţie datorită creşterii flexibilităţii dintre fonduri, fie prin supracontractare, bani care vor fi alocaţi în granturi pentru investiţii către companii.