Potrivit proiectului de buget pentru anul 2013, prezentat joi seara de premierul Victor Ponta, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR) va avea un buget de 3,8 miliarde de euro, cu circa 500 de milioane de euro mai mult decât în anul 2012, când MADR a avut cel mai mic buget din ultimii 23 de ani(14,777 miliarde de lei, adica, circa 3,3 miliarde de euro). Ponta a declarat că o parte din fondurile alocate MADR urmează să fie folosite pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret- Bărăgan, fără a preciza însă suma exacta care va fi destinată acestei investiții.

Suma necesară pentru finalizarea investiției-2,5 miliarde de euro
Reabilitarea sistemului național de irigații reprezintă principalul obiectiv de investiții al Guvernului Ponta în agricultură. Dar, sumele necesare sunt mult peste posibilitățile financiare al actualului guvern. Astfel, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat recent de MADR, numai pentru finalizarea lucrărilor de de la Canalul Siret Bărăgan ar fi nevoie de 2,5 miliarde de euro. Început pe vremea regimului Ceaușescu, acest sistem ar asigura irigarea a circa 800.000 de ha, din Moldova și din Sud-Estul României. Soluția finanțării ar putea consta într-un  un parteneriat public privat. Printre țările care în ultimii ani s-au arătat interesate de un astfel de parteneriat s-a numărat și China( Au existat unele tatonări și din partea unor firme din Spania, Germania şi Canada, dar fără nicio finalitate). În toamna anului 2012, autoritățile române și cele chineze au avut mai multe intrevederi, în cadrul cărora  chinezii s-au arătat interesați de derularea unor proiecte comune, atât în sistemele de irigații aferente Canalului Siret- Bărăgan, cât și în cele ale acumulărilor de apă din zona Crișurilor, Mureșului, Jiului si Oltului.

O altă colaborare avută în vedere de oficialii MADR este cea cu Portugalia. În acest scop, o delegație a MADR a făcut anul trecut o vizită  la Alqueva, unde s-a construit unul dintre cele mai mari sisteme de irigații din Europa. "Portugalia este primul stat european care a reuşit să atragă fonduri europene pentru construirea unui sistem de irigaţii. Ţinta noastă este aceea de a construi un sistem la fel de performant precum cel portughez, iar investiţia să fie făcută din fonduri comunitare. Acesta a fost şi scopul vizitei noastre. Ne-am întors în ţară cu o realizare importantă – am decis împreună cu omologii noştri portughezi ca România şi Portugalia să aibă o strategie comună în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare în vederea dezvoltării sistemelor de irigaţii", a declarat secretarul de stat de la MADR, Daniel Botănoiu, la întoarcerea în ţară.

Bani de la UE?

Guvernul are în vedere și posibilitatea de a finanţa investiţii pentru dezvoltarea sistemelor de irigare prin POS Mediu 2007-2013”. Dar, o astfel de măsură  va implica o modificare a POS Mediu, în scopul de a introduce, fie o Axă prioritară nouă, fie un nou domeniu major de intervenţie (DMI). Oficialii MADR  au făcut deja demersuri la Comisia Europeană pentru  a identifica resursele de finanţare disponibile pentru această nouă Axă, prin realocarea de la celelalte axe prioritare ale POS Mediu. Dar, detaliile tehnice privind aceste opţiuni vor trebui discutate de experţi, ţinând cont de situaţia implementării POS Mediu, precum şi de tipul de fond de finanţare. “A rămas ca în perioada următoare, la nivel de experţi, grupul de lucru din România şi experţii Comisiei Europene să identifice posibilitatea alocării anumitor fonduri în actuala perspectivă 2007-2013 şi în pregătirea perspectivei financiare 2014-2020”-a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.