Finantarile mari ale Uniunii Europene pentru investitii private se ridica la valori de 300 de mii de euro, fara a depasi aceasta suma. Contrar obiceiului Phare, guvernul Isarescu a stabilit anul trecut alocarea unor sume de doua ori mai mari decat valoarea Phare pentru un proiect. In felul acesta, din 235 de proiecte aprobate, 12 au fost finantate cu mai mult de noua miliarde lei fiecare (la vremea aceea, aproape 500 mii euro). Guvernul Nastase pastreaza obiceiul de anul trecut. Si in acest an, cativa investitori privilegiati vor primi subventii de pana la 10 miliarde lei, echivalentul a 375 mii euro, la cursul actual.
Banii, nerambursabili, provin din Fondul National de Dezvoltare Regionala, in prezent gestionat Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP – anul trecut, Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala) si pe plan local de agentiile de dezvoltare regionala (ADR). Hotararea de Guvern nr. 317/2001 reactiveaza sumele nerambursabile pentru „Sprijinirea investitiilor” si pentru „Sprijinirea activitatilor agricole in mediul rurale” pastrand conditiile de anul trecut. Mentinerea acestora a dus la gafe guvernamentale.
Gafele guvernamentale schimba bugetul
HG nr. 317/ 2001 schimba suma alocata anul trecut numai la un articol al hotararii de guvern, dar ea ramane nemodificata in anexa. Cu alte cuvinte, in acest an se vor aloca 93 miliarde lei pentru „Sprijinirea investitiilor”, dar in anexa ramasa in vigoare este mentionat in acest scop un buget de 66 miliarde (cifra valabila in 2000). Trecand peste aceasta gafa, care, speram, va fi remediata la timp, astfel incat sa nu influenteze modul de derulare a programelor, restul conditiilor raman identice cu cele stabilite de fosta guvernare.
Prin intermediul celor doua programe aprobate prin HG nr. 317/ 2001, MDP va gestiona alocarea unor fonduri nerambursabile de 98 miliarde lei: 93,1 miliarde lei pentru investitii si aproape 4,9 miliarde pentru agricultura.
Conditiile specifice pentru acordarea banilor urmeaza sa fie definitivate de minister cat de curand, dat fiind ca termenul limita pentru contractarea banilor este 31 decembrie a.c. Banii vor fi angajati pana la sfarsitul anului sau fondurile se intorc la buget.
Programele au fost concepute pentru zonele defavorizate, astfel ca au acces numai societatile inregistrate in aceste regiuni.Una dintre conditiile de baza: proiectele vor fi derulate in zonele-pilot.
Sprijinirea investitiilor consta in acordarea de ajutoare nerambursabile pentru cofinantarea inceperii, dezvoltarii sau finalizarii unor proiecte mari de investitii in productie. Beneficiarul va trebui sa asigure minimum 25% din valoarea proiectului. Cu alte cuvinte, din 10 miliarde lei, cat ar fi costul pentru o sectie de productie, firma va asigura 2,5 miliarde lei, iar restul va da bugetul. „Programele prevad sprijinirea intreprinzatorilor, prin alocarea de ajutoare financiare nerambursabile de pana la 75% din valoarea masinilor, echipamentelor si utilajelor achizitionate sau din costul de realizare a investitiei”, declara ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan, estimand la aproximativ 100 de firme cu capital privat numarul beneficiariilor.
Se acorda bani pentru: achizitii de masini, echipamente, utilaje noi si utilizate, mijloace de transport noi sau utilizate cu scop productiv, legate de implementarea proiectului de investitii, achizitionarea de licente de fabricatie, patente, software, costuri directe cu materiile prime si materiale, obiecte de inventar, ambalaje, necesare direct si indispensabile pentru un singur ciclu de fabricatie.
Fondurile se acorda celor cu bani
Cu un buget mai mic, programul Sprijinirea activitatilor agricole in mediul rural (4,860 miliarde lei) se adreseaza societatilor comerciale cu mai putin de 50 de angajati, asociatiilor agricole, intreprinzatorilor particulari sau asociatiilor familiale, persoanelor autorizate. Suma alocata unui proiect nu va depasi 1,5 miliarde lei.
Inainte de a se lansa programul, tragem un semnal de alarma in legatura cu procedura de alocare a fondurilor. Anul trecut, au fost probleme foarte mari din cauza ca Agentia Nationala de Dezvoltare regionala a stabilit, prin contract, alocarea banilor in forma: avans 15%, iar restul in transe intermediare (75%) si una finala, transe pe baza de decont de cheltuieli. Cu alte cuvinte, era necesar ca investitorii sa aiba forta financiara sa acopere cheltuielile facute, pe care statul le-ar deconta ulterior. Pe langa partea sa de contributie, 25%, care are o destinatie clara in proiect, beneficiarul ar trebui sa aiba resurse sa acopere cel putin inca pe atat, cat ar fi valoarea unei transe intermediare. Incercarea de modificare a acestei prevederi s-a lovit de restrictiile alocarii banilor bugetari. Spre comparatie, procedura Phare permite alocarea de avansuri de 80%, iar restul, intr-o transa finala.     

Cele mai grase sume repartizate de la buget
10 mld. lei au primit
· MPO Wood com. Fundu Moldovei – Fabrica usi-ferestre din lemn stratificat tip Euro
· Toro Wood Tautii Magherus –
Ecomob. Fabricarea mobilei ecologice din panouri de lemn masiv
· Altmod Brosteni – Dezvoltarea sectiei de productie de produse din carne
· Boxes Top Prod Filipestii de Padure – fabrica pentru amabalaje din hartie si carton
· Shamrock Lupeni – Fabrica de procesare si prelucrare a cherestelei
· Classic Tea Petrosani- Fabrica de ceaiuri
9,9 mld. lei
· Allco Solitara Rovinari – Sprijinirea investitiilor pentru zone defavorizate
· Medform Baia Mare – Modernizarea procesului de formare, elaborare, turnare a pieselor din fonta si otel
intre 9,4 – 9,7 mld. lei
· Rovipig Rovinari – Realizare abator si fabrica de produse din carne
· Mob Conf Zlatna – Extinderea si modernizarea capacitatii de prelucrare a masei lemnoase
· Principal Construct Filipestii de Padure – Dezvoltarea capacitatii de productie si cresterea competitivitatii prin realizarea de produse dietetice
Sursa: MDP

Zonele defavorizate incluse in programe
1. „Sprijinirea investitiilor”
Zona Bucovina (Suceava), Filipesti (Prahova), Motru – Rovinari (Gorj), Valea Jiului, Baia Mare (Maramures), Apuseni (Alba) (conform HG. 317/2001)
2. „Sprijinirea activitatilor agricole in mediul rural”
Comanesti – Bacau, Altan Tepe – Tulcea, Filipesti, Ceptura – Prahova, Albeni, Schela, Motru-Rovinari – Gorj, Brad – Hunedoara, Rusca Montana, Bocsa, Moldova Noua – Anina, Caras-Severin, Zona Borod – Suncuius – Dobresti – Vadu Crisului, Popesti – Derna – Alesd, Bihor, Zona Ip, Hida – Surduc – Jibou – Balan, Sarmasag – Chiejd – Bobota, Salaj, Baia Mare – Maramures, Rodna – Bistrita, Apuseni – Alba. (orientativ, conform listei aplicate anul trecut)
Conditii de finantare stabilite prin HG 317/2001
Valoare maxima: 10 mld. lei/proiect (Sprijinirea investitiilor)
1,5 mld. lei/proiect (Sprijinirea activitatilor agricole din mediul rural)
Cofinantare: minimum 25% din costul proiectului
Data licitatiei: fiti pe receptie, in cateva saptamani programul va fi lansat!